Πέμπτη 21 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Υποκριτικός "έλεγχος"

Απροκάλυπτες ομολογίες χτες, στη Βουλή

Ενώ αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής στη Βουλή των εκλογικών δαπανών των βουλευτών (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ίσως δοθεί άτυπη δεκαπενθήμερη παράταση), χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άλλοι απροκάλυπτα και άλλοι συγκαλυμμένα, ομολόγησαν ότι ο σχετικός νόμος παραβιάζεται με προκλητικό τρόπο.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρότασης νόμου βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον "έλεγχο εκλογικώνεσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών", ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης είπε: "Εχω πληροφορίες ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα καταθέσει πλαστά στοιχεία εκλογικών δαπανών", σημειώνοντας ότι για εκλογικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας που στοίχισαν εκατομμύρια δρχ. θα δηλωθεί ότι πληρώθηκαν 500.000 δρχ. Επίσης είπε ότι τα διάφορα "παράθυρα" των καναλιών κοστίζουν εκατομμύρια που πουθενά δεν αναφέρονται, πέραν του ότι γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός κάποιων βουλευτών σε βάρος άλλων. Αναφερόμενος εξάλλου στους ισολογισμούς των κομμάτων υποστήριξε ότι είναι πλαστοί, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν στενοί δεσμοί κομμάτων με το χρήμα των δημοσίων έργων". Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης πρότεινε: "Να δημιουργηθεί ξανά η παράδοση, οι πολιτικοί να πεθαίνουν στην ψάθα". Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανέλλος,υπεραμύνθηκε μεν του υπάρχοντος νόμου ελέγχου των εκλογικών δαπανών, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να συζητηθεί νέος, πέντε μόλις μήνες μετά την ψήφιση του παλιού διότι θα υποβαθμιζόταν το Κοινοβούλιο στη συνείδηση του κόσμου (! ), πρότεινε όμως να εκπίπτει του αξιώματός του βουλευτής που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών, ομολογώντας έτσι ότι οι προβλεπόμενες ποινές είναι ανεπαρκείς και ουσιαστικά ο νόμος παραβιάζεται χωρίς συνέπειες. Ο Κ. Σκανδαλίδης,γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, παραδέχθηκε ότι ο ισχύων νόμος χωρίς πραγματικό έλεγχο "πόθεν έσχες" των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο Στρ. Κόρακας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, χαρακτήρισε υποκριτικό τον υποτιθέμενο έλεγχο των εκλογικών δαπανών που έχει θεσπίσει ο υπάρχων νόμος, με σκοπό να δημιουργήσει αυταπάτες στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας του νόμου, ανέφερε το γεγονός ότι για τον έλεγχο της δαπάνης των εκλογικών κέντρων βουλευτών λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου για να υπολογιστεί το νοίκι που πλήρωσε ο υποψήφιος.

Αναφερόμενος ακολούθως στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τόνισε ότι τούτο είναι επικίνδυνο, διότι μέσω της Δικαιοσύνης μπορεί να κτυπηθούν μη αρεστά στο κατεστημένο κόμματα, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνεται μέσω της Βουλής, ώστε ο προαναφερόμενος κίνδυνος να ελαχιστοποιηθεί στο μέτρο του δυνατού και μόνο για τις προεκλογικές δαπάνες και την κρατική επιχορήγηση.

Σχολιάζοντας την παρουσία των κομμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουν συνεχώς και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο ίση και όχι απλά ισότιμη μεταχείριση, που και αυτή δεν ισχύει στην πράξη αφού τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν τα δύο λεγόμενα μεγάλα. Ακόμα, να μην υπάρχουν ατομικές διαφημίσεις βουλευτών, οι δε διαφημίσεις των κομμάτων να είναι όσο γίνεται μικρότερες και το κόστος τους να πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επεσήμανε επίσης ότι τα Δελτία Ειδήσεων, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους μονοπωλούνται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ενώ τα άλλα κόμματα παρουσιάζονται ή αποκλείονται επιλεκτικά. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές.

Τέλος για τους ετεροδημότες είπε ότι η μεταφορά τους προκαλεί τεράστιες δαπάνες στα κόμματα και πρότεινε να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους τους υποψήφιους των περιφερειών που είναι εγγεγραμμένοι, με την ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την αποφυγή διπλοψηφιών.

Τα άλλα κόμματα

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του νόμου για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών, τόσο από βουλευτές, όσο και από κόμματα, ιδίως των δύο μεγάλων και πρότεινε οι παραβάτες του νόμου να εκπίπτουν του βουλευτικού αξιώματος. Ο δε σχετικός έλεγχος να γίνεται από δικαστές που θα επιλέγονται με κλήρωση και βουλευτές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας,χαρακτήρισε τις εκλογές "εμπορική πράξη που υπερβαίνει τα όρια του ελεύθερου ανταγωνισμού", τονίζοντας ότι "Μπόμπολας, Τεγόπουλος, Λαμπράκης, Βαρδινογιάννης κυβερνούν τον τόπο", γεγονός που δεν ελέγχεται με αστυνομικά μέτρα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο άδικο και τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ή εν πάση περίπτωσει κάποιου αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, με επαναφορά της λίστας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ