Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι δημότες θα πληρώσουν τα σπασμένα

Με ένα νέο έλλειμμα τουλάχιστον 50 δισ., επιπλέον των 720 δισ. που της έχει ήδη υπεξαιρέσει την τελευταία εξαετία, χρεώνει την Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση και την αναγκάζει θέλειδε θέλει να συμμετάσχει έτσι στο κόστος του "προγράμματος σύγκλισης". Τα 50 δισ. όπως είναι αυτονόητο, θα μετακυλήσουν ως νέοι τοπικοί φόροι στις πλάτες των δημοτών. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό καθαυτό το ποσό των 50 δισ. αλλά το γεγονός ότι ενώ οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να εισπράττουν - με βάση τις αρμοδιότητές τους - από τον κρατικό προϋπολογισμό το 40% του συνόλου των εσόδων του, εμφανίζονται να χρωστούν στην κυβέρνηση και 50 δισ. όταν η ίδια τους παρέχει από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο το 2% του συνόλου των εσόδων του!

Η νέα επιβάρυνση στα ταμεία της Αυτοδιοίκησης προκύπτει: από το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί την προηγούμενη βδομάδα. Από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες προκύπτει καθαρό έλλειμμα για την Αυτοδιοίκηση 13 δισ. από την περικοπή κατά 25% του ποσού που δικαιούται από τα τέλη κυκλοφορίας. Από το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές προκύπτουν τα παρακάτω ελλείμματα:

Κοντά στα 20 δισ. από την παράγραφο 9 του άρθρου για την κατάργηση των απαλλαγών στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και άλλες κατηγορίες φόρων και τελών. Πρόκειται για την κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς, φόρους, τέλη και λοιπές εισφορές για τα είδη που παραλαμβάνονται από τους δήμους, τις κοινότητες και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, συν την κατάργηση της απαλλαγής από το εφάπαξ πρόσθετο ειδικό τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων του δημοσίου.

Πρόσθετα, ένα σημαντικό ποσοστό επιβάρυνσης των δημοτικών προϋπολογισμών θα προκύψει από την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος του συνόλου των δημοτικών επιχειρήσεων με εξαίρεση μόνο αυτές που έχουν ως αντικείμενο την ύδρευση, την αποχέτευση και την αποκομιδή απορριμμάτων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της απαλλαγής θα μετακυλίσει στις πλάτες των δημοτών με δύο τρόπους: Πρώτον από την αύξηση που θα προκαλέσει στις τιμές παροχής υπηρεσιών από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Δεύτερον από το έλλειμμα που θα προκαλέσει στους δημοτικούς προϋπολογισμούς καθώς θα φορολογείται και η δημοτική επιχορήγηση που θεωρείται έσοδο της δημοτικής επιχείρησης. Υπενθυμίζεται πως ήδη μόνο από την ύπαρξή τους οι δημοτικές επιχειρήσεις επιβαρύνουν τους δημότες καθώς πωλούν υπηρεσίες και εισπράττουν πρόσθετα τέλη, ενώ οι δημότες έχουν ήδη προπληρώσει για όλα αυτά μέσα από την άμεση φορολογία. Κατ' ουσία η συγκεκριμένη κατάργηση φοροαπαλλαγής οδηγεί σε φορολόγηση της ίδιας και αυτής υπηρεσίας για τρίτη φορά (μία με την άμεση φορολόγηση, μία με τα τέλη που επιβάλλει η δημοτική επιχείρηση και μία που θα επιβληθεί για την κάλυψη του ελλείμματος που προκαλεί η κατάργηση της φοροαπαλλαγής).

Σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τον τρόπο φορολόγησης των δημοτικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια", η ασφαλιστική εταιρία του Δήμου Αθηναίων με τζίρο αρκετά εκατομμύρια και έδρα ένα γραφειάκι, θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα από έναν παιδικό σταθμό με πενιχρά έσοδα που όμως χρησιμοποιεί στη χειρότερη των περιπτώσεων 100 τετραγωνικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ