Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδού οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται...

Δεκάδες είναι οι φοροαπαλλαγές, που προτίθεται να καταργήσει από φέτος η κυβέρνηση για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όλους τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα), σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε ομόφωνα στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το τι ακριβώς θα σημάνουν για τις τσέπες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων - δηλαδή πόσο βαθύτερα θα βάλει η εφορία το χέρι στις τσέπες - θα το νιώσουμε πολύ καλά μέσα στο 1997, όταν θα πάρουμε το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

Η κυβέρνηση προανάγγειλε - στο όνομα της "δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών" - την αύξηση των φορολογικών βαρών, με την επιβολή νέων φόρων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών ή ατελειών, που θα πλήξουν ΟΛΟΥΣ τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα). Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές:

  • Στα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας,τα οποία θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
  • Στις αποδοχές των μελών κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων,οι οποίες θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 5% για το έτος 1997, με 10% για το 1998 και 15% για το 1999 και μετά. Επίσης, αυξάνεται η φορολογία στα εισοδήματα των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των ιπτάμενων της Πολιτικής Αεροπορίας. Από 5% και 8% που ήταν σήμερα (ανάλογα με το αν οι αμοιβές ήταν σε δραχμές ή σε συνάλλαγμα), οι αμοιβές αυτές θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή που ορίστηκε σε 10% για το 1997, σε 12,5% για το 1998 και 15% για το 1999 και μετά.
  • Στα αφορολόγητα ποσά που παίρνουν οι δημόσιοι και άλλοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό - και είναι πάνω από την αμοιβή που θα έπαιρναν αν εργαζόταν στην Ελλάδα - και στο εξής θα φορολογούνται με συντελεστή 15%.
  • Του 50% των αποζημιώσεων που παίρνουν οι τελωνειακοί, εφοριακοί, μηχανικοί του δημοσίου (ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ και ΔΙΒΕΕΤ), η οποία στο εξής θα φορολογείται με συντελεστή 15%.
  • Στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών για δαπάνες εκτός έδρας,που στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
  • Του 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος των δημοσιογράφων και συνταξιούχων δημοσιογράφων.
  • Για τα έξοδα παράστασης των αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημάρχων, νομαρχών), που στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
  • Για τη μεταφορά του ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και του ποσού των δωρεών - που υπερβαίνουν το ετήσιο εισόδημά του, για έκπτωση από το εισόδημα των επόμενων δύο ετών.
  • Για έξοδα για αμοιβές δικηγόρων.
  • Από το τεκμήριο δαπανών για την αγορά κτηματικών ομολόγων του δημοσίου καθώς και για την αγορά δημόσιων εκτάσεων.
  • Από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το εφάπαξ πρόσθετο ειδικό τέλος για τα αυτοκίνητα που παραλαμβάνουν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές.
  • Για δασμούς και φόρους της οικοσκευής και του επιβατικού αυτοκινήτου που παραλαμβάνουν οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία γραμμών εσωτερικού, καθώς και οι Ελληνες που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα (προσωπικοί δεσμοί) και αναχωρούν για το εξωτερικό όπου παραμένουν ως εργαζόμενοι για τουλάχιστον 2 χρόνια και μετά επιστρέφουν στην Ελλάδα (δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι της ΜΕΑ Βρυξελλών, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωματικοί κλπ.).
  • Για την αγορά επιβατικού αυτοκινήτου από αθλητές, οι οποίοι έχουν καταλάβει ή καταλαμβάνουν μια από τις 8 πρώτες θέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Του 50% της βουλευτικής αποζημίωσης. Στο εξής θα φορολογείται ολόκληρη η αποζημίωση των βουλευτών αυτοτελώς σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα εισοδήματα των βουλευτών δε θα συναθροίζονται με τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά θα φορολογούνται χωριστά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει για τις αμοιβές του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αμοιβές των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου (υπουργών και υφυπουργών) που δεν είναι βουλευτές, καθώς και για τις συντάξεις των βουλευτών. Παράλληλα, καταργείται η απαλλαγή των εξόδων παράστασης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στο εξής θα φορολογούνται όπως η βουλευτική αποζημίωση.

Σε σχετική ερώτηση που έγινε ο υπουργός, διευκρίνισε πως διατηρείται η έκπτωση από το εισόδημα των δαπανών που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για δίδακτρα σε σχολεία και φροντιστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοροαπαλλαγές για «χορηγούς» και τραπεζίτες (2002-09-27 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφες οι ελαφρύνσεις για τα λαϊκά εισοδήματα (2002-09-04 00:00:00.0)
Ειδικό έντυπο για ναυτικούς (2002-02-06 00:00:00.0)
Μισθωτοί οι καλύτεροι «πελάτες» της Εφορίας (2001-05-05 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επίθεση μέσω των ...φορολογικών απαλλαγών (2000-03-25 00:00:00.0)
Γαλαντομίες προς το κεφάλαιο - "ψαλίδι" για τους εργαζόμενους (1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ