Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ

Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή

Αποφασίστηκε χτες στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση στο Σώμα, την ερχόμενη Δευτέρα, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για αναστολή των διώξεων πολιτικών προσώπων όσον αφορά στις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, η Διάσκεψη αποφάσισε: Η συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει ως αργά το βράδυ της Δευτέρας με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας σε δύο κάλπες, μία για κάθε περίπτωση. Από το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν τρεις εισηγητές, από τη ΝΔ δύο, ένας από την Πολιτική Ανοιξη κι ένας από το ΚΚΕ. Το λόγο θα λάβουν και βουλευτές που επιθυμούν να μιλήσουν βάσει καταλόγου. Ο χρόνος ομιλίας που θα τους δοθεί θα εξαρτηθεί από τον αριθμό αυτών που θα εγγραφούν στον κατάλογο. Να μιλήσουν επίσης δικαιούνται, εφόσον επιθυμούν, και τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν, δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης,ο Α. Ανδριανόπουλος και ο Γ. Παλαιοκρασσάς.Σίγουρο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει το λόγο. Δικαίωμα ομιλίας, τέλος, έχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων και οι αναπληρωτές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγητές από το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι Ε. Βενιζέλος,Γ. Κουβελάκης και Α. Τσοχατζόπουλος και από τη ΝΔ οι Χρ. Μαρκογιαννάκης και Α. Νεράτζης.Το λόγο επίσης θα ζητήσουν να λάβουν και οι διαφωνούντες βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος. Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι οι διαφωνούντες δε θα ξεπεράσουν κατά την ψηφοφορία μονοψήφιο αριθμό, ενώ δε λείπουν και οι προσπάθειες εκφοβισμού των τελευταίων με την επίκληση του δήθεν κινδύνου πτώσης της κυβέρνησης σε περίπτωση που η πρόταση για αναστολή των διώξεων καταψηφιστεί.

Εκπλήξεις και από ΝΔ;

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις για εκπλήξεις στην ψηφοφορία για την αναστολή και από την πτέρυγα της ΝΔ. Ορισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Γ. Καρατζαφέρης και Ελσα Παπαδημητρίου,εκφράζουν δημόσια επιφυλάξεις για την επίσημη γραμμή του κόμματος για παραμονή και καταψήφιση της πρωθυπουργικής πρότασης και αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Οι διαφωνούντες βουλευτές συμμερίζονται την άποψη του Γ. Σουφλιά για αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία, αλλά αναμένεται στο τέλος να συμμορφωθούν με τη γραμμή της ηγεσίας, με την οποία συμφωνεί και ο Κ. Μητσοτάκης.

Η γνωστή για τις "φιλομητσοτακικές" απόψεις της βουλευτής της ΝΔ Ελ. Παπαδημητρίου, απέφυγε μιλώντας χτες στον "Φλας", να προδικάσει τη στάση των βουλευτών της ΝΔ στην ψηφοφορία. "Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δήλωσε, είναι ότι πολλοί από τους βουλευτές μας με τους οποίους μίλησα χτες και ανεξαρτήτως εσωκομματικής τάσης, συμφωνούν όλοι με τη δική μου τη θέση, αλλά θεωρώ ότι θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή. Ολα όμως παραμένουν ανοιχτά σε μια τέτοια ψηφοφορία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεσαν οι μάσκες των «διαφωνούντων» (2008-09-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης (2007-02-23 00:00:00.0)
Καταψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου 24 (2007-02-01 00:00:00.0)
Η ουσία ...παρέμεινε! (2001-11-16 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις η πρώτη ψηφοφορία (1995-02-25 00:00:00.0)
Η ψηφοφορία (1995-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ