Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Καταψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου 24

Διαφοροποιήθηκαν έξι βουλευτές της ΝΔ και δε στήριξαν την κυβερνητική πρόταση

Οι αντιδράσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν κατά της καταστροφής των δασών μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24 δημιούργησαν ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί χτες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου. Βέβαια, λίγο πριν, τα δύο κόμματα σε αγαστή συνεργασία (με διαφοροποίηση τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν από κοινού την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που ανοίγει το δρόμο της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η διαδικασία ψήφισης του άρθρου 24 ήταν επεισοδιακή, με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες με ανάταση χειρός, με αποχώρηση της αντιπολίτευσης και με διακοπή της συνεδρίασης για μια περίπου ώρα, μέχρι ο προεδρεύων να ανακοινώσει την καταψήφιση της πρότασης για την αναθεώρηση αφού έξι βουλευτές της ΝΔ δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή. Το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε τελικά ο πρόεδρος της Επιτροπής ήταν 21 υπέρ, 20 κατά, 5 παρών και δύο απέχοντες που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν οι 21 από τους 27 βουλευτές της ΝΔ, κατά 20 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, η Ε. Παπαδημητρίου της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Στ. Μάνος), πέντε βουλευτές της ΝΔ παρών (Ν. Λέγκας, Ν. Δένδιας, Γ. Ιωαννίδης, Χ. Καρύδη και Κ. Μητσοτάκης), ενώ οι δύο βουλευτές του ΣΥΝ (Φ. Κουβέλης και Ν. Κωνσταντόπουλος) απείχαν - αν και παρόντες - από την ψηφοφορία όλων των άρθρων. Η Επιτροπή έχει 51 μέλη και για να εγκριθεί η πρόταση για την αναθεώρηση χρειάζονταν τουλάχιστον 26 ψήφοι υπέρ. Βέβαια, η πρόταση της Επιτροπής για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24 δε δεσμεύει την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία έχει τη δυνατότητα, εάν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων, να προχωρήσει στην αναθεώρησή του.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή της Ολομέλειας δεν ισοφαρίζει με τίποτα την πολιτική ήττα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και όλων όσοι προωθούσαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 προκειμένου να προχωρήσουν ακάθεκτοι στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Το κλίμα μετά τη συνεδρίαση ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ για τον Α. Σταύρου (γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) ήταν βαρύ καθώς του καταλόγιζαν ότι δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών της ΝΔ. Αντίθετα, οι του ΠΑΣΟΚ το είδαν ως μια χρυσή ευκαιρία η οποία θεωρούν ότι σκέπασε την ταύτισή τους με την κυβέρνηση στο σοβαρό θέμα της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η πρώτη - με ανάταση χειρός - ψηφοφορία έδειξε την εμφανή διαφοροποίηση των βουλευτών της ΝΔ αφού διαφοροποιήθηκαν έξι από αυτούς προκαλώντας πανικό στον προεδρεύοντα και στα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ο Γ. Τραγάκης ανακοίνωσε ότι στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης 24 βουλευτές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζήτησαν νέα καταμέτρηση. Μάλιστα, στην ψηφοφορία αυτή καταγγέλθηκε ότι ψήφισε και ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Α. Σταύρου, ο οποίος δεν είναι καν μέλος της Επιτροπής! Επιχειρώντας αργότερα ο Γ. Τραγάκης να δικαιολογήσει αυτό το ολίσθημα είπε ότι τον καταμέτρησε κατά λάθος.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο αφού ο Α. Σταύρου πίεζε αφόρητα τους βουλευτές που διαφωνούσαν να αλλάξουν στάση, με αποτέλεσμα κάποιοι που στην αρχή είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν να αλλάξουν στάση και να επιλέξουν το παρών. Η μόνη που επέμεινε μέχρι τέλους στην αρνητική ψήφο ήταν η Ε. Παπαδημητρίου, ενώ ακολούθησαν και νέες απόπειρες ψηφοφορίας χωρίς όμως να ανακοινώνεται ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν και η συνεδρίαση διακόπηκε για μία περίπου ώρα στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές της ΝΔ «ζυμώνονταν» μεταξύ τους εν μέσω αντεγκλήσεων. Οταν δε ο πρόεδρος, Γ. Τραγάκης, συνέχισε τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εισηγείται στην Ολομέλεια τη «μη αναθεώρηση του άρθρου 24» παρόντες ήταν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

Το αντίθετο ακριβώς κλίμα επικράτησε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, όπου από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την αναθεώρησή του. Καταψήφισε το ΚΚΕ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και Σ. Κοσμίδης, ενώ ο Α. Λοβέρδος δήλωσε «παρών». Οι βουλευτές του ΣΥΝ είχαν δηλώσει από την αρχή ότι δε θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία κανενός άρθρου στην Επιτροπή, επιφυλασσόμενοι να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ολοκληρώνεται το έργο της Επιτροπής και στις 15 του Φλεβάρη θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια με τη συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει στο διάστημα 22 - 28 του Φλεβάρη η πρώτη ψηφοφορία για τα υπό αναθεώρηση άρθρα και θα ακολουθήσει στις 22 - 28 του Μάρτη η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ