Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ - ΓΥΑΡΟΣ
Πρωτοβουλία για την ανάδειξή τους σε χώρους ιστορικής μνήμης

Σχετικό κείμενο 200 βουλευτών από όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατατέθηκε στην πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση

Εξόριστες γυναίκες μαζί με τα μωρά τους στο κολαστήριο της Μακρονήσου
Εξόριστες γυναίκες μαζί με τα μωρά τους στο κολαστήριο της Μακρονήσου
Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Μακρονήσου, της Γυάρου, καθώς και άλλων τόπων εξορίας σε χώρους ιστορικής μνήμης ανέλαβαν 200 βουλευτές, ανάμεσά τους και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές προτείνουν άμεσα μέτρα ανάδειξης των δύο νησιών, καθώς και τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με όλους τους τόπους εξορίας στην Ελλάδα. Επιτροπή της εν λόγω πρωτοβουλίας επισκέφθηκε χτες την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία δήλωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά το όλο ζήτημα, ενώ θετική αντιμετώπιση υπάρχει και από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο κείμενο που κατέθεσαν στην πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση οι βουλευτές, αφού περιγράφουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο νησιά, σημειώνουν:

«Επειδή οι χώροι αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι ακόμη στην Ελλάδα, είναι χώροι ιστορικής μνήμης και αποτελούν μνημεία της σύγχρονης, οδυνηρής ιστορίας μας. Επειδή πρέπει να διατηρηθούν, να αναδειχτούν και να αποτελέσουν χώρους εθνικού φρονηματισμού, ζητούμε:

  • Το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας να επιληφθούν άμεσα και να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια ώστε τα μνημεία να προστατευτούν από τις φθορές του χρόνου και τις διάφορες δραστηριότητες, να εξασφαλιστεί η αναγκαία φύλαξή τους και το φυσικό περιβάλλον των δύο νησιών να τεθεί υπό ειδική προστασία.
  • Την προβολή και ανάδειξή τους ως χώρων ιστορικής μνήμης, σύμφωνα και με τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.
  • Την απομάκρυνση των αιγοπροβάτων από τη Γυάρο και τη Μακρόνησο και όλων των αυτοκινήτων με ή χωρίς πινακίδες που έχουν κατακλύσει τη Μακρόνησο.
  • Την αυστηρή απαγόρευση της αυθαίρετης δόμησης και την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια στη Μακρόνησο, την απαγόρευση του κυνηγιού.
  • Την απομάκρυνση των ναρκών από τη Γυάρο.

Προτείνουμε:

  • Τη δημιουργία διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει συνολικά το πρόβλημα όλων των τόπων εξορίας και φυλάκισης για πολιτικούς λόγους στη χώρα μας (Μακρόνησος, Γυάρος, Αγ. Ευστράτιος, Ικαρία, Τρίκερι, Λέρος, Ακροναυπλία, Κέρκυρα, Αίγινα, Ιτζεδίν, Γεντί Κουλέ κ.ά.) και θα υποβάλει σχετικό πόρισμα και τις ανάλογες προτάσεις για:
  • Προστασία, φύλαξη και ανάδειξη των χώρων.
  • Δημιουργία τοπικού και κεντρικού Μουσείου.
  • Συλλογή και διατήρηση όλων των στοιχείων και αντικειμένων (έγγραφα, αλληλογραφία, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά έργα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κλπ.).
  • Ανοιγμα όλων των δημόσιων και άλλων αρχείων και διάθεση του υλικού τους στους ενδιαφερόμενους μελετητές.
  • Συνεργασία με τους επιζώντες κρατούμενους και με τις οργανώσεις τους, καθώς και με τις τοπικές αυτοδιοικητικές και άλλες αρχές για συντονισμό των κοινών προσπαθειών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ