Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στήριξη στο αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα»

Στους «σοσιαλδημοκράτες» και «σοσιαλιστές» ευρωβουλευτές μίλησε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Να στηρίξουν το αντιδραστικό κατασκεύασμα του «ευρωσυντάγματος», που πλήττει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών - μελών της ΕΕ, τα λαϊκά συμφέροντα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, κάλεσε τους «σοσιαλδημοκράτες» και «σοσιαλιστές» ευρωβουλευτές ο Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών της «σοσιαλιστικής ομάδας» κατά τη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» ζήτησε από τους «σοσιαλιστές» να αναλάβουν δράση, να «υπερασπιστούν» το ευρωενωσιακό μοντέλο και «να υπερβούν το αδιέξοδο», προκειμένου όπως είπε «να μην ακυρωθεί η Συνταγματική συνθήκη».

Ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την αγωνία των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου και προωθώντας τις απαιτήσεις των πολυεθνικών, ζήτησε από τους «σοσιαλιστές» να μη χάσουν την ευκαιρία και να στηρίξουν την επιβολή του «ευρωσυντάγματος», ανατρέποντας τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, με τα οποία οι λαοί απέρριψαν τη συνταγματική συνθήκη. Χρειαζόμαστε, είπε, μια συνταγματική συνθήκη που θα βάζει σε νέες βάσεις τα θέματα «της Αμυνας, της ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ». Ουσιαστικά, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, με την πλήρη ένταξη του «ευρωστρατού» κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα και τη συμμετοχή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη. Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη» για περισσότερη «ασφάλεια» φανέρωσε τους στόχους της ΕΕ για θεσμοθέτηση ακόμα πιο αντιδραστικών συστημάτων παρακολούθησης και ελέγχου του λαού.

Τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να «παίξει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα Ευρώπη, ώστε η Ενωση να μην είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση». Μάλιστα, τους παραπάνω στόχους, ο Γ. Παπανδρέου δε δίστασε να τους παρουσιάσει σαν μια «αριστερή και προοδευτική πρόταση». Οπως ισχυρίστηκε η «ΕΕ ή θα είναι αριστερή και προοδευτική ή αλλιώς το πείραμα θα αποτύχει»... Επιχειρώντας ακριβώς να ενισχύσει το ρόλο της ΕΕ, άσκησε δήθεν κριτική στις «πολιτικές των ΗΠΑ», που όπως είπε «μας έκαναν πιο ανασφαλείς», αλλά υποστήριξε ότι η επάνοδος των Δημοκρατικών στην εξουσία, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να είναι λύση, αποκρύπτοντας ότι ακολουθούν και στηρίζουν την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση Μπους.

Επίσης, στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανίσει τη φτώχεια σαν φυσικό φαινόμενο και όχι σαν αποτέλεσμα της ταξικής εκμετάλλευσης, ενώ την ίδια στιγμή στήριζε την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές των «σοσιαλιστικών» κομμάτων υποστηρίζοντας ότι «με την πολιτική μας μπορούμε να κάνουμε τη φτώχεια να ανήκει στην ιστορία». Στο ίδιο μήκος κύματος, έσπευσε να διαχωρίσει τη «συσσώρευση κεφαλαίου σε θεμιτή και αθέμιτη», ενώ ανακάλυψε ότι «σήμερα δημιουργούνται κόμματα από το κεφάλαιο» και ότι υπάρχει «συμμαχία κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων». Την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς υποκριτικά επιχείρησε να την αποδώσει στα «κόμματα της συντήρησης», αφού όπως ισχυρίστηκε οι «σοσιαλιστές» θέλουν μια «παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση» μέσα στην οποία «η αγορά θα ρυθμίζεται και το κράτος θα βοηθάει με τον τρόπο του»...

Απόσχιση μέσω της ΕΕ

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι «σοσιαλιστές» είναι επιφυλακτικοί με την «επίσπευση ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου», αλλά την ίδια στιγμή, ενισχύοντας ακριβώς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ανέφερε: «Εμείς λέμε θα σας δώσουμε την ανεξαρτησία σας όταν μπείτε στην ΕΕ»!! Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η πρότασή του βρίσκει απήχηση τόσο ανάμεσα στους Σέρβους όσο και στους Κοσσοβάρους.

Για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκία είπε ότι πρέπει να «μείνει ανοιχτή προοπτική» και κάλεσε την Αγκυρα να «ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι ένα βήμα για την επίλυση θα ήταν «η απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί».

Χτες ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Μ. Σουλτζ πρόεδρο της «σοσιαλιστικής ομάδας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Π. Ρασμούσεν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Χ. Πέτερινγκ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Χ. Σολάνα ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ