Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΚΕ - ή η νέα Ιερά Συμμαχία

Ενας νέος "θεσμός", η "Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή" (ΟΚΕ) έκανε προχτές την πρεμιέρα του, - επιλέγοντας προς τούτο, συμβολικότατα, την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.

Την "αποστολή" του νέου αυτού "θεσμού" σκιαγράφησε αρκούντως αδρά και παραστατικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, επισήμανε, ότι στόχος της ΟΚΕ είναι:

1. "Η αποτελεσματικότερη προετοιμασία, ο κοινωνικός διάλογος και η συναίνεση σε μεγάλες παρεμβάσεις της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής... ".

2. "Η συμβολή στην εξομάλυνση των αντιθέσεων, που αναφύονται στο κοινωνικό σκηνικό και η σταθεροποιητική λειτουργία της, τόσο για το κοινωνικό σύνολο, όσο και για τους ενδιαφερόμενους φορείς...".

3. "Η θεσμοποίηση διαδικασιών, που απαιτούν οι συνεχείς πιέσεις, σε παγκόσμια κλίμακα, που ασκούνται στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση κτλ...".

Η στήλη αυτή, φυσικά, δε γνωρίζει αν πρόκειται για "θεσμό - οπερέτα", - όπως κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, προχτές.

Σίγουρα, όμως, - σύμφωνα και με τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις - αποτελεί μηχανισμό παρέμβασης εναντίον των κοινωνικών αγώνων και εναντίον της ταξικής πάλης, η οποία, όσο προχωρεί η καπιταλιστική ολοκλήρωση και όσο διογκώνεται η κοινωνική αναλγησία, θα διευρύνεται και θα οξύνεται.

Και αποτελεί μηχανισμό παρέμβασης και πολιτικής ποδηγέτησης (αν όχι και "Ιερά Συμμαχία"!), εναντίον των κοινωνικών αγώνων, άρα, εναντίον των λαϊκών και εργατικών διεκδικήσεων...

Διότι, η ΟΚΕ άρχισε - και είναι φυσικό να συνεχίσει - ως "σύναξη" των πολιτικών εκείνων δυνάμεων, που υπερψήφισαν την "καπιταλιστική ολοκλήρωση της Ευρώπης" (Μάαστριχτ), εις βάρος των λαϊκών κατακτήσεων.

  • Διότι, μέσω του "πολυκομματικού" και "αντιπροσωπευτικού" οργάνου της ΟΚΕ, οι εκάστοτε κρατούντες θα προσπαθούν να δίνουν διακομματική και διακοινωνική "νομιμοποίηση" των αντιλαϊκών επιλογών τους.
  • Διότι, η ΟΚΕ, ως ευρύτερος πολιτικοκοινωνικός "θεσμός" θα παρέχει εύλογο "άλλοθι" στους εκάστοτε "εκσυγχρονιστές", να αφαιρούν κεκτημένα, επιμερίζοντας πλατύτερα το "πολιτικό κόστος", που θα φορτώνονταν, διαφορετικά, οι ίδιοι.
  • Διότι, η ΟΚΕ θα επεξεργάζεται, θα επιδιώκει και θα εξασφαλίζει ένα "μίνιμουμ συναίνεσης", μεταξύ των κομμάτων της εξάρτησης, ώστε οι επιθέσεις εναντίον του λαού να εγκρίνονται από το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα του πολιτικού φάσματος.
  • Διότι, με τις ψευδαισθήσεις που θα δημιουργεί στο διασπασμένο εργατικό κίνημα, θα παρέχει τη δυνατότητα στους, εγκαθέτους της εργοδοσίας, συνδικαλιστές να ανακόπτουν και να εκφυλίζουν τους εργατικούς αγώνες.
  • Και διότι, η ΟΚΕ θα θέτει το καθεστωτικό, πια, συμφέρον, όχι μόνο πάνω από το κομματικό, αλλά πάνω και από το εθνικό, αφού θα λειτουργεί ως ωραιοποιημένο (και καμουφλαρισμένο) παράρτημα του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου...

Αλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ΟΚΕ, για την προχτεσινή φιέστα τους, δεν πήγαν σε κάποια αίθουσα του Ζαππείου ή της Παντείου ή της Νομικής, αλλά επέλεξαν το Μέγαρο Μουσικής - δηλαδή, το άντρο του μεγαλοατζέντη του ταλαίπωρου πολιτισμού - υπογραμμίζει κατά τον εναργέστερο τρόπο τους στόχους (και την ταυτότητα) του νέου "θεσμού".

Οτι, δηλαδή, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την ντόπια και ξένη ολιγαρχία στο ξεπούλημα των πάντων, χωρίς μεγάλες και επικίνδυνες λαϊκές αντιδράσεις.Και, ακόμη, η επιλογή του Μεγάρου Μουσικής για την "πρεμιέρα" της ΟΚΕ, αποτελούσε και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους, που αντιστέκονται στα πάσης φύσεως ανοσιουργήματα της διεφθαρμένης εξουσίας - είτε για την εκχώρηση του πολιτισμού πρόκειται, είτε για την καταλαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος, είτε για την καταστολή των κοινωνικών αγώνων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ