Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διχάζει η προεδρική εκλογή

Γ. Σουφλιάς: "Δεν είναι στόχος της ΝΔ οι εκλογές"

Εντονη διαμάχη έχει πυροδοτήσει στο εσωτερικό της ΝΔ η στάση του κόμματος στην προεδρική εκλογή, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Μ. Εβερτ επιμένει να μην αποσαφηνίζει δημόσια τις θέσεις του, αφήνοντας να διαχέεται μία εικόνα σύγχυσης.

Το πραγματικό δίλημμα ωστόσο για τη ΝΔ είναι αν θέλει ή όχι πρόωρες εκλογές - ακριβώς γιατί φοβάται ότι δε θα τις κερδίσει - και δευτερευόντως πώς θα προκληθούν χωρίς να χρεωθεί την προσφυγή στις κάλπες. Σε αυτά τα ζητήματα δεν έχει ακόμα δοθεί απάντηση από την ηγεσία του κόμματος, η οποία έχει καταφύγει στη γνωστή μέθοδο των γκάλοπ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Η τελευταία δημοσκόπηση που έχει στα χέρια της η ηγεσία της ΝΔ δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί εκλογές.

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θίχτηκε και στη χτεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Μ. Εβερτ, στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Στ. Μάνος, Στ. Δήμας και Γ. Σουφλιάς.Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι "αιρετικές" απόψεις του Στ. Μάνου, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αποφυγής των πρόωρων εκλογών και της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από τα δύο μεγάλα κόμματα. Στη σύσκεψη επαναλήφθηκε η γενική θέση ότι η ΝΔ δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τη θέση ότι είναι αδιανόητο η ΝΔ να υποστηρίξει υποψήφιο που θα υποδείξει το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε χτες ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ωστόσο συμφώνησε ότι η ΝΔ πρέπει να συμμετέχει με δικό της υποψήφιο στη διαδικασία. Αν το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ψηφίσει τον υποψήφιο της ΝΔ, αυτό εμείς δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Επιπλέον, αν κάποιο στέλεχος της ΝΔ δεχτεί να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θα αναλάβει τις ευθύνες και δεν πρέπει να ζητά στήριξη από τη ΝΔ.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ θέλει πρόωρες εκλογές, ο Γ. Σουφλιάς απάντησε αρνητικά. "Αν θέλαμε οπωσδήποτε εκλογές, θα έπρεπε να μη βάλουμε υποψήφιο, είπε. Αλλά αυτό δεν είναι ο στόχος της ΝΔ" (!). Επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "αν έρθουν εκλογές θα είναι ευθύνη του κ. Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο με τον κ. Σαμαρά".

Μετά από αυτά, είναι φυσικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διχάζεται και για το πρόσωπο που θα προτείνει ως υποψήφιο για την Προεδρία. Τον τελικό λόγο όμως θα τον έχει ο Μ. Εβερτ.

Στο μεταξύ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη ταξίδι στη Βόννη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Καγκελάριο Χ. Κολ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ