Κυριακή 8 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναδιατάξεις

O Ιανουάριος του '94 στις ΗΠΑ ξεκινά ειδησεογραφικά με τα ταξίδια του Προέδρου Κλίντον στην Ευρώπη. Ο Μπιλ με το σαξόφωνο στο χέρι ξεκινά από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και εν συνεχεία επισκέπτεται την Τσεχία, όπου συναντάται με τους προέδρους της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ. Το προεδρικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με σύντομους σταθμούς στη Μόσχα, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Λίγο μετά, (17 Γενάρη) ένας ισχυρός σεισμός έντασης 6,6 βαθμών Ρίχτερ συγκλονίζει το Λος Αντζελες και την κοιλάδα του Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνιας. Πυρκαγιές ξεσπούν από διαρροές στο δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Δύο ημέρες αργότερα, οι καταρρακτώδεις βροχές επιδεινώνουν την κατάσταση των χιλιάδων αστέγων και για μία βδομάδα τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια: 61 νεκροί, 8.000 τραυματίες, 25.000 άστεγοι και υλικές ζημιές ύψους 30 δις δολαρίων.

Τον αμέσως επόμενο μήνα, τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ δεν παραλείπουν να ενημερώνουν το κοινό τους για τις λεπτομέρειες του σκανδάλου "ΓΟΥΑ+ΔΚΙΤΓΟΥΟΤΕΡ", στο οποίο εμπλέκεται το προεδρικό ζεύγος. Τον Μάρτη, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον εξετάζονται ενδελεχώς από ειδική επιτροπή, για να διαπιστωθεί κατά πόσον η κτηματομεσιτική εταιρία "Γουάιτγουότερ" (της οποίας ιδιοκτήτης είναι ένας φίλος του ζεύγους Κλίντον) χρηματοδότησε με παράνομα κονδύλια την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον, για να γίνει κυβερνήτης της πολιτείας του Αρκάνσας το 1984. Η Χίλαρι παραδέχεται σε συνέντευξή της ότι διέπραξε σφάλματα στην υπόθεση "Γουάιτγουότερ", ενώ ο Πρόεδρος Κλίντον δηλώνει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία από το '77 για να ελεγχθούν!

Στις 22 Μάρτη, ο Ρίτσαρντ Νίξον και στις 19 Μάη, η Τζάκι Κένεντι Ωνάση αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Τον Μάη, οι ΗΠΑ παρατείνουν το καθεστώς του πλέον ευνοουμένου κράτους για την Κίνα και επαναλαμβάνουν τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες τους με την Ιαπωνία. Τον Ιούνη, μετά το πρώτο στάδιο ανάκρισης στην υπόθεση "Γουάιτγουότερ", δεν προκύπτουν ευθύνες για τα μέλη της κυβέρνησης Κλίντον. Στις 29 Οκτώβρη, ένοπλος επιτίθεται με πυροβόλο όπλο έξω από το Λευκό Οίκο. Η ίδια ιστορία - με άγνωστες κάποιες βασικές λεπτομέρειες - επαναλαμβάνεται στις 17 Δεκέμβρη. Ωστόσο, το "θρίλερ" των επιθέσεων έξω από τον Λευκό Οίκο δε σταματά εκεί! Στις 20 Δεκέμβρη, ένας άνδρας πυροβολείται από τους φρουρούς του Μπιλ Κλίντον έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου θεάθηκε να κρατά ένα μαχαίρι με άγνωστες... διαθέσεις.

Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας των εκλογών... Μόνο που οι κάλπες ενδιαφέρουν πιο πολύ τους υποψηφίους παρά τους ψηφοφόρους. Στις 8 Νοέμβρη, οι κάλπες για την ανάδειξη κυβερνητών, μέρους των μελών της Γερουσίας και του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων παίρνουν τις διαστάσεις Βατερλό, τουλάχιστον για τη"Δημοκρατική" παράταξη του Προέδρου Κλίντον. Οι "Ρεπουμπλικανοί", για πρώτη φορά μετά το 1954, κερδίζουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ένα βήμα που πολλοί θεωρούν ένδειξη μιας πιο επιθετικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Μέχρι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Γενάρη, ο Πρόεδρος Κλίντον προσέχει για να έχει... αυτά που θέλει: Στις 29 Νοέμβρη, η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει την ΓΚΑΤΤ (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου). Νωρίτερα, (12 Νοέμβρη), ο Κλίντον πηγαίνει στην Ασία για να τονώσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις ασιατικές "τίγρεις" της οικονομίας, συμμετέχοντας στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού. Αλλωστε, δεν είχαν περάσει πολλά 24ωρα, από την ημέρα που το δολάριο σημείωνε πτώση ρεκόρ έναντι του γιεν. Η βουτιά του δολαρίου έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη, θεωρήθηκε ως η θεαματικότερη από το 1945 και γι' αυτό το"πράσινο νόμισμα" στηρίχτηκε στις διεθνείς χρηματαγορές δύο φορές από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ