Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Το υπουργείο Οικονομικών ... ζητά τα ρέστα

Και Θέτει, θέμα "ορθού καταλογισμού δαπανών για μισθοδοσία"!

Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στο δημόσιο από τους δημόσιους υπαλλήλους χρηματικών ποσών, που εισέπρατταν με τη μορφή διαφόρων επιδομάτων. Αυτό υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πληρωμή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του τραπεζικού συστήματος (η εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμών αρχίζει πιλοτικά από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών). Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι "όχι μόνο καμία επιστροφή χρηματικών ποσών δεν πρόκειται να αναζητηθεί από υπαλλήλους, αλλά διασφαλίζεται απόλυτα και αναμφισβήτητα, η νομιμότητα της καταβολής των παροχών και αποζημιώσεων, ως αποδοχών".

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι οι κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορεί να είναι κατά μήνα ανώτερες από το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης. Προστίθεται ότι επειδή υπήρξαν κατά καιρούς νομικές αμφισβητήσεις για την έννοια του εύρους των αποδοχών "κατέστη αναγκαία η αποσαφήνιση της έννοιας αποδοχές, προκειμένου να αποφευχθούν καταλογισμοί σε βάρος των υπαλλήλων και ιδίως των χαμηλόμισθων". Με την πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου του νομοσχεδίου ορίζεται ότι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών αποτελούν - εκτός από το βασικό μισθό, την ΑΤΑ και τα πάγια επιδόματα, που συνεντέλλονται με αυτόν (χρονοεπιδόματα, επίδομα οικογενειακών βαρών, επίδομα θέσης, επίδομα εξομάλυνσης, κλπ.) - και οι αποζημιώσεις και παροχές που χορηγούνται στους υπαλλήλους αυτούς για ειδικές ή πρόσθετες εργασίες εντός των κυρίως καθηκόντων τους (π.χ. ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΧΕ, 3% των φοροτεχνικών υπαλλήλων, κλπ.) που χορηγήθηκαν μέχρι και το έτος 1993. Στα πλαίσια αυτής της ερμηνείας το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι "διευρύνεται η έννοια του όρου αποδοχές, προκειμένου να διασφαλιστούν και οι χορηγηθείσες στο παρελθόν ειδικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων αυτών για εργασίες εντός των κυρίων καθηκόντων τους".

"Λανθασμένες καταχωρήσεις αποδοχών"

Ωστόσο, υπάρχει θέμα "ορθού καταλογισμού των πληρωμών".Σύμφωνα με έγγραφο του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, από τις 28 Δεκέμβρη "όπως αποδείχτηκε (...),οι μηνιαίες καταστάσεις πληρωμών που εκτυπώνονται από το ΚΕΠΥΟ και προωθούνται στις κεντρικές διευθύνσεις του υπουργείου για ενημέρωση, παραπέρα επεξεργασία τους, κλπ, πέρα από το γεγονός ότι καθυστερούν σημαντικά, δε δίνουν την πραγματική εικόνα της πορείας των πληρωμών σε βάρος των αντίστοιχων πιστώσεων, εξαιτίας των πολλών λανθασμένων καταχωρίσεων που περιλαμβάνουν". Τονίζεται δε ότι "οι λανθασμένες αυτές καταχωρήσεις πληρωμών ξεκινάνε κατά τεκμήριο, όσον αφορά τις αποδοχές προσωπικού και τις πάγιες δαπάνες".

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομικών ζητά από όλες τις "διευθύνσεις Οικονομικού και τα ΤΟΔ, των υπουργείων και των νομαρχιών, αντίστοιχα, να ενημερώσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τους και τους εκκαθαριστές αποδοχών των υπαλλήλων τους ή άλλων δαπανών τους σε βάρος πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού".

Αν. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-02-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-11-24 00:00:00.0)
Επισπεύδονται οι διαδικασίες μισθοδοσίας από τράπεζες (1997-10-11 00:00:00.0)
Κυβερνητική πυγμή απέναντι στους εργαζόμενους (1997-06-14 00:00:00.0)
Ακόμα ένα "δωράκι" στις τράπεζες (1997-03-21 00:00:00.0)
"Απεργοσπαστικές" οδηγίες για περικοπές στους μισθούς (1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ