Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αφανίζονται από τα πολυκαταστήματα και τα φορολογικά βάρη

Μέτρα για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγονται από την ανεξέλεγκτη ίδρυση και δράση των πολυκαταστημάτων, αλλά και το άδικο φορολογικό σύστημα ("αντικειμενικά κριτήρια") ζητά το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ που συνεδρίασε την Κυριακή

"Τον κώδωνα του κινδύνου" κρούουν στην κυβέρνηση οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της χώρας, επισημαίνοντας ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ασύδοτης επέκτασης της ντόπιων και ξένων πολυκαταστημάτων και αν δεν επαναπροσδιοριστεί ο ισχύων φορολογικός νόμος, θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό. Το παραπάνω είναι το βασικό συμπέρασμα της συνεδρίασης που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την περασμένη Κυριακή, στην οποία αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση τοπικών περιφερειακών και κλαδικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των ΕΒΕ, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ την Κυριακή, εκτιμήθηκε πως η οικονομική και κοινωνική θέση των ΕΒΕ καθημερινά γίνεται όλο και πιο επώδυνη, ενώ βιώνουν την πιο βαθιά κρίση της τελευταίας 20ετίας, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Σε ό,τι αφορά την έντονη κρίση που μαστίζει την αγορά, το ΔΣ κατέληξε ότι αυτή απορρέει από την αδιέξοδη μακρόχρονη πολιτική λιτότητας που πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, καθώς και από την ασύδοτη διείσδυση των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και τη μετατόπιση του τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς αυτές, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο στις επαρχιακές πόλεις.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η Συνομοσπονδία προτείνει την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της δραστηριότητας και της εγκατάστασης των πολυκαταστημάτων και συγκεκριμένα περιορισμό στα τ. μ., ύπαρξη χιλιομετρικής απόστασης εγκατάστασης, εξαίρεση της εγκατάστασής τους στη νησιωτική και ηπειρωτική παραμεθόρια χώρα για εθνικούς λόγους κλπ. Παράλληλα, ζητούν να υπάρξει πλαίσιο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σύγχρονα δίκτυα συνεταιρισμών σε παραγωγική και προμηθευτική βάση και άλλες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της Συνομοσπονδίας, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η φορολογική πίεση πάνω στους ΕΒΕ συνεχώς μεγαλώνει, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη θέσπιση των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων. Η αντικειμενικοποίηση της φορολογίας που επιβάλλεται - τονίζεται - οδηγεί στην εξοντωτική υπερφορολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, οι οποίοι καλούνται να παρουσιάζουν κάθε χρόνο κέρδη και μάλιστα τιμαριθμικά αυξανόμενα σε μια εποχή κρίσης.Χαρακτηρίζεται, επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρους για κέρδη που ουδέποτε πραγματοποίησαν.Σ' αυτά τα πλαίσια, η Συνομοσπονδία, εκφράζοντας την κατηγορηματική της αντίθεση στον ισχύοντα φορολογικό νόμο, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι ΕΒΕ θα αντιδράσουν δυναμικά και θα αντισταθούν στη ληστρική φορολογική τους αφαίμαξη.

Τέλος, το ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις Ομοσπονδίες - μέλη της να οργανώσουν τοπικές περιφερειακές και κλαδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με κάθε τρόπο και μέσο, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το κατάλληλο κλίμα έκφρασης της αγανάκτησης και απογοήτευσης των ΕΒΕ απέναντι στην εσκεμμένη αδιαφορία της πολιτείας για την επαγγελματική τους επιβίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ