Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιρμάνι

Μάλιστα. Ετούτο κι αν είναι... υποδοχή για δημοσιογράφους.

Μιλάμε για το φιρμάνι του προέδρου του Νοσοκομείου Νίκαιας Δ. Πανταζή προς τα υφιστάμενα κλιμάκια για την "υποδοχή των δημοσιογράφων και συνεργατών τους των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεργείων". (Δεν ξέρουμε αν ο κύριος πρόεδρος εξαιρεί ή αν του διέφυγαν οι εφημερίδες. Ο,τι πάντως και να συμβαίνει, είναι άκρως αντιδραστική η πρακτική του απέναντι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης).

***

Ούτε λίγο ούτε πολύ παραγγέλνει στη διευθύντρια, τους προϊσταμένους, τους γιατρούς και το σωματείο ότι μόλις εμφανιστούν ή "εντοπιστούν σε οποιοδήποτε χώρο οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες τους", θα πρέπει να συνοδεύονται απ' αυτούς υποχρεωτικώς στο δικό του γραφείο ή στο γραφείο του αντιπροέδρου. Τις μη εργάσιμες μέρες και τις αργίες, αλλά και τις μέρες που ο ίδιος ή ο αντιπρόεδρος λείπουν απ' το νοσοκομείο, δε θα επιτρέπεται για κανένα λόγο η είσοδος τηλεοπτικού συνεργείου στο νοσοκομείο. Κι, ακόμα, δεν επιτρέπεται σε κανέναν εργαζόμενο ή φορέα του νοσοκομείου η πρόσκληση τηλεοπτικών κλπ. συνεργείων στους χώρους του νοσοκομείου, χωρίς την άδεια της Διοίκησης.

Το μόνο που δε μας είπε ο κύριος πρόεδρος είναι αν θα ντύσει με στολή αστυνομικού όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, για να μπορέσουν να επιτελέσουν το καθήκον της συνοδείας. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος προσφέρεται να διευκολύνει προσωπικά τους δημοσιογράφους στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ευτυχώς, που ο πρόεδρος δε λέει ότι "θα γράφει" ο ίδιος σε βίντεο την κατάσταση στο νοσοκομείο και να την παραδίδει στα τηλεοπτικά συνεργεία.

***

Η οδηγία - εντολή - έτσι την ονομάζει ο ίδιος - εκδόθηκε στο όνομα της περιφρούρησης του απορρήτου της ασθένειας και της προστασίας των γιατρών απ' το διασυρμό. Είναι προέκταση της εντολής που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. Ο "Ρ" είναι απ' τις εφημερίδες εκείνες που στιγμάτισε το θέαμα της αρρώστιας και το τηλεοπτικό "ξεκοίλιασμα" των γιατρών. Επίσης δε διστάζει να πει - πράγμα άλλωστε που επισήμανε και στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης - ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης συνεπικουρούνται από ορισμένα ιδιωτικά κέντρα - ή και αντιστρόφως - με σκοπό τη δυσφήμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αλλά αυτή η πλευρά απέχει παρασάγγας απ' το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" σε βάρος της ενημέρωσης.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ