Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
"Εφ' ω ετάχθη"

Το ρόλο του ως συμπλήρωμα του δικομματισμού επιβεβαίωσε και στο θέμα της προεδρικής εκλογής ο Αντ. Σαμαράς

Το ρόλο του ως συμπλήρωμα του δικομματισμού επαλήθευσε, άλλη μια φορά, οΑντ. Σαμαράς,αναλαμβάνοντας να προσφέρει "λύση" στο πρόβλημα της προεδρικής εκλογής.

Παρά την αντιδικομματική φρασεολογία ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης απέδειξε ότι αποτελεί συστατικό τμήμα του δικομματισμού, τη "χρυσή εφεδρεία" του και όταν καλείται προς βοήθεια του πολιτικού συστήματος την προσφέρει απλόχερα. Στην τελική επιλογή του Αντ. Σαμαρά φαίνεται ότι μέτρησαν καθοριστικά οι επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με διάφορους επιχειρηματίες.

Στα πλαίσια αυτά έσπευσε να προσφέρει μία επιλογή στον Α. Παπανδρέου για την άρση του αδιεξόδου μπροστά στην προεδρική εκλογή προτείνοντας τονΚ. Στεφανόπουλο, ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντιλαμβανόμενος την πολιτική σημασία της κίνησής του ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε προκαταβολικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποδίδοντας ενδεχόμενες επιθέσεις "στην ευτελή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ". Χαρακτήρισε βαρύ το φορτίο για τις πλάτες του τρίτου κόμματος, γιατί "πέρα από τη δύσκολη (!) απόφασή μας, αντιμετωπίζουμε και την ευτελή προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ αποφεύγουν τις ευθύνες τους, πρωταγωνιστούν στη διαβολή, με στόχο να βαφτίσουν "συμφωνία" την όποια απόφασή μας".

Ακριβώς επειδή ο Αντ. Σαμαράς "αναλαμβάνει τις ευθύνες" του, με στόχο βέβαια τη στήριξη του δικομματισμού, απέφυγε να θέσει οποιονδήποτε όρο, "ξεχνώντας" ακόμα και τον όρο για "τριπλή ονομασία" στο Σκοπιανό που είχε θέσει επίσημα πριν λίγες μέρες.

Επιχειρώντας να διασώσει τα προσχήματα ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στην προηγηθείσα "λαχανιασμένη" ανακοίνωση της υποψηφιότητας Τσαλδάρη, υποστηρίζοντας, δίκαια εν μέρει, ότι "αποκαλύπτει ολοζώντανα την πολιτική αγωνία της ΝΔ να μη γίνουν εκλογές, γιατί ο κ. Τσαλδάρης, επειδή ακριβώς είναι ευρύτερα συμπαθής και στους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ο μόνος κομματικός υποψήφιος της ΝΔ που θα μπορούσε να αποτελέσει σωσίβιο σωτηρίας του κόμματός του για αποφυγή εκλογών".

Χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Στ. Στεφανόπουλος,επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, προκειμένου να συζητήσουν τις διαδικασίες επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Εξερχόμενος δήλωσε ότι "οφείλουμε να απαλλάξουμε μια ώρα αρχύτερα τη χώρα από τις βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης προεδρολογίας".

Ο Κ. Στεφανόπουλος

Υποστήριξη και από άλλα κόμματα ζήτησε ο Κ. Στεφανόπουλος,απαντώντας στην πρόταση της υποψηφιότητά του από το κόμμα Σαμαρά. Για να έχει αποτέλεσμα η πρόταση της υποψηφιότητας, αναφέρει στη δήλωσή του, πρέπει να υποστηριχτεί και από άλλα κόμματα, προ της ενάρξεως της διαδικασίας εκλογής. Αλλως, προσθέτει, η πρόταση της υποψηφιότητάς μου θα παραμείνει ατελέσφορη και θα ευρεθώ σε αδυναμία να την αποδεχτώ.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ