Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
Αύριο ανακοινώνεται ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ
  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Α. Παπανδρέου θα προτείνει βάσει "ιδιαίτερου σκεπτικού" τον Κ. Στεφανόπουλο
  • Η διαφαινόμενη επίλυση του θέματος της προεδρικής εκλογής πυροδοτεί σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό

Το όνομα του Κ. Στεφανόπουλου θα είναι αυτό που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αύριο, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες από το κυβερνητικό κόμμα. Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται ειλημμένη και επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου με τη συμμετοχή των Α. Τσοχατζόπουλου, Αν. Λιβάνη και Κ. Λαλιώτη. Ωστόσο, μέχρι και χτες το βράδυ κυβερνητικοί παράγοντες δεν παρέλειπαν να σημειώνουν ότι "τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να ανακοινωθεί". Η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ θα συνιστά παράλληλα και το έναυσμα για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ενώ η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που δεν είναι άσχετος με τη διαμόρφωση νέων δεδομένων εντός του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της μεταπαπανδρεϊκής εποχής.

Η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ θα έπεται της αυριανής συνεδρίασης του ΕΓ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενώ το απόγευμα ή την Πέμπτη θα συνεδριάσουν η ΚΕ και η ΚΟ για την επικύρωση της απόφασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου από το ΠΑΣΟΚ θα διανθιστεί από το "ιδιαίτερο σκεπτικό" του κυβερνώντος κόμματος. Σκεπτικό που θα κινείται στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεων του Α. Παπανδρέου περί προστασίας της ομαλότητας, της αντιμετώπισης της κρίσης της πολιτικής και της ανάγκης να αναδειχτεί στο ύπατο αξίωμα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία. Πρόθεση δε του Α. Παπανδρέου είναι, όπως σημειωνόταν, να προεξοφλήσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με τον ίδιο υποψήφιο και στις τρεις ψηφοφορίες.

Οσο για τον Κ. Στεφανόπουλο χτες υπήρξε ομοβροντία θετικών αναφορών στο όνομά του από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης, Μανίκας, Παπαϊωάννου, Ν. Αλευράς κ. ά.). Παράλληλα από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος "υπενθυμιζόταν" ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ είχε τις περισσότερες προτιμήσεις από τα μέλη του ΕΓ της ΚΕ και της ΚΟ στις προτάσεις που τα παραπάνω όργανα απέστειλαν τον Α. Παπανδρέου. Σχετικά με τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξέταση των διαδικαστικών θεμάτων, που έγινε ώστε η ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου και η επικύρωση της απόφασης να μη δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ των μελών της ΚΟ και της ΚΕ. Οσο για το ενδεχόμενο διαρροών κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγές και ενωμένο". Ωστόσο, δεν έλειψαν και διοχετευμένες εκτιμήσεις του τύπου ότι η ψηφοφορία της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και ενδεχόμενη άρνηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ταυτιστούν με τη γραμμή του κόμματος ισοδυναμεί με καταψήφιση της κυβέρνησης, "για την οποία θα αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Σε μεγάλο βαθμό οι αυριανές ανακοινώσεις θα καθορίσουν και την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αποκλείεται η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί την ερχόμενη Δεύτερα, που συνεπάγεται ότι η αναγκαία πλειοψηφία των 180 ψήφων θα πρέπει να αναμένεται στην τρίτη συνεδρίαση της Βουλής στις 2 Μάρτη.Κατά άλλες πηγές, η πρώτη ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει πιο νωρίς το ερχόμενο Σάββατο, γεγονός που σημαίνει ότι η τρίτη συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 28 Φλεβάρη.

Πάντως το θέμα της προεδρικής εκλογής και η διαφαινόμενη επίλυσή του πυροδότησε ήδη σενάρια για τη "μεταπροεδρική περίοδο", που σχετίζονται με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ήδη ο πρωθυπουργός δέχεται πολλές εισηγήσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση. Εισηγήσεις, που άλλες καταλήγουν στη θέσπιση θέσης αντιπροέδρων και άλλες στη θεσμοθέτηση κυβερνητικών κύκλων, στους οποίους θα προφιστανται υψηλόβαθμα στελέχη, μεταξύ των οποίων ακούγονται τα ονόματα των Α. Τσοχατζόπουλου, Κ. Παπούλια, Γ. Χαραλαμπόπουλου, Γ. Αρσένη κ. ά. Πάντως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα του ανασχηματισμού, που θα τεθεί στο τραπέζι μετά την προεδρική εκλογή. Οσο για τα σενάρια περάσματος του Α. Τσοχατζόπουλου στην αντιπροεδρία και ταυτόχρονη μετακίνηση του Κ. Λαλιώτη στη θέση γραμματέα του κόμματος - που παρουσίασε την Κυριακή ο "Ρ" - επιτάθηκαν μετά την παρουσία του τελευταίου στη συνεδρίαση του Μεγάρου Μαξίμου, αν και από το περιβάλλον Τσοχατζόπουλου χαρακτηρίζονταν ως "υπερβατική σεναριολογία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ