- Κατά τρόπο υπεύθυνο και εποικοδομητικό χρησιμοποίησε την εν λευκώ εξουσιοδότηση ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ καταθέτοντας την πρόταση για υποψηφιότητα του Αθ. Τσαλδάρη,προσφέροντας έτσι μια ακόμα... - 1995-02-14 00:00:00.0"/> - Κατά τρόπο υπεύθυνο και εποικοδομητικό χρησιμοποίησε την εν λευκώ εξουσιοδότηση ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ καταθέτοντας την πρόταση για υποψηφιότητα του Αθ. Τσαλδάρη,προσφέροντας έτσι μια ακόμα... - 1995-02-14 00:00:00.0" /> "Προσφορά" συναίνεσης | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Προσφορά" συναίνεσης
  • Εσπευσμένα ο Μ. Εβερτ κατέθεσε πρόταση υποψηφιότητας του Αθ. Τσαλδάρη
  • Γ. Σουφλιάς: "Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κινηθεί και προς τη λύση Τσαλδάρη, διότι πάνω απ' όλα δε θέλει τις εκλογές" (!)

Κατά τρόπο "υπεύθυνο" και "εποικοδομητικό" χρησιμοποίησε την "εν λευκώ εξουσιοδότηση" ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ καταθέτοντας την πρόταση για υποψηφιότητα του Αθ. Τσαλδάρη,προσφέροντας έτσι μια ακόμα επιλογή για τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.

Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος από τους δύο άλλους εταίρους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ - ΠΟΛ.ΑΝ) ώστε να δημαγωγεί εκ του ασφαλούς. Αυτή την επιθυμία εξέφρασε χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος όταν ερωτήθηκε αν απομακρύνεται η προοπτική των εκλογών μετά την πρόταση Σαμαρά, απάντησε "να ρωτήσετε την ομόρρυθμο εταιρία".

Πάντως το ενδεχόμενο να ψηφιστεί ο Αθ. Τσαλδάρης από το ΠΑΣΟΚ απασχολεί την ηγεσία της ΝΔ, αν και αποκηρύσσει την "ιδέα" υποστηρίζοντας ότι θα πρόκειται για "ομολογία ήττας" του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο στη συνέχεια θα σέρνεται. Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς αναγνώρισε χτες ότι "ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κινηθεί και προς τη λύση Τσαλδάρη, διότι πάνω από όλα δε θέλει τις εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε προκαταλαμβάνοντας ενδεχόμενες αντιδράσεις, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα". Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε διάκειται εχθρικά σε μια τέτοια προοπτική ο Γ. Σουφλιάς συμπλήρωσε ότι "δεν έχουμε κανένα δικαίωμα η καμία δυνατότητα να αρνηθούμε στον κ. Παπανδρέου να κάνει ο ίδιος οποιαδήποτε πολιτική κίνηση θέλει".

Στην ευγενή άμιλλά του με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά, ποιος από τους δύο θα προλάβει πρώτος να παρουσιάσει υποψηφιότητα για την προεδρία, ο Μ. Εβερτ κατάφερε και ανακοίνωσε την πρόταση του μια ώρα νωρίτερα, με δήλωση που είχε γραφεί σε... βίντεο και μοιράστηκε στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Η ΝΔ, δήλωσε ο Μ. Εβερτ, σεβόμενη τους θεσμούς υποδεικνύει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το χώρο της, που έχει το απαραίτητο κύρος, ήθος και την απαραίτητη πολιτική εμπειρία, τον κύριο Αθ. Τσαλδάρη.

Κατά τ' άλλα επανέλαβε τα γνωστά περί μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπερθεμάτισε υπέρ της απομάκρυνσής της μέσω των πρόωρων εκλογών αλλά πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλλει ή αποτρέψει τις εκλογές και εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει στα άλλα δύο κόμματα να αναδείξουν από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. "Τα κόμματα αυτά, είπε, διαθέτουν 181 βουλευτές. Είναι προφανές ότι από τις παρασκηνιακές συνομιλίες, τις διαπραγματεύσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα για την επιλογή υποψηφίου, καθώς και από τη βούληση των δύο ευκαιριακών εταίρων ΠΑΣΟΚ και Πολιτικής Ανοιξης θα εξαρτηθεί εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι στις εκλογές". Ταυτόχρονα το ηγετικό στέλεχος της ΝΔ έκανε λόγο για προσυμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΠΟΛ.ΑΝ.

Από την πλευρά του ο Αθ. Τσαλδάρης χαρακτήρισε τιμητική την πρόταση και ..."επιστέγασμα μιας πολιτικής διαδρομής που ακολούθησα και ακολουθώ με σοβαρότητα, αίσθημα εθνικής ευθύνης και με κοινοβουλευτικό ύφος".

Λίγο νωρίτερα ο Γ. Βαρβιτσιώτης είχε φροντίσει να ακυρώσει την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος ότι δε δικαιούται να επιλέξει ένα προσωπικό δρόμο. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ υποστήριξε ότι η επιλογή του Αντ. Σαμαρά είναι πολιτική επιλογή στήριξης της κυβέρνησης.

  • Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών θα μετρήσει καθοριστικά στην επιλογή του ανεξάρτητου βουλευτή Μ. Παπακωνσταντίνου,ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ