Τρίτη 11 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ανεπίδεκτος μαθήσεως

Τις γνωστές επαγγελίες - εμπαιγμό επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πίστη του στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Κατηγορώντας συνολικά την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου,για συνειδητή δημαγωγία, επιχείρησε από την αρχή της ομιλίας του να ταυτίσει τη ΝΔ, την πολιτική της οποίας συνεχίζει, και την Πολιτική Ανοιξη, με την οποία δεν έχει ουσιαστικές διαφορές, με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έδειξε ποια πολιτική είναι για το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών. Μετά από αυτό το "τέχνασμα", ο πρωθυπουργός ήταν εύκολο να επιτίθεται στους "ανεμόμυλους" που κατασκεύασε, και ταυτόχρονα να συσκοτίζει την αλήθεια. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του. "Ορισμένοι στην αντιπολίτευση φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να παραπλανούν τον ελληνικό λαό και τον αγροτικό κόσμο", είπε προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση έχει σχετικά πρόσφατη λαϊκή εντολή. Εχει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη στηρίζει. Εχει μπροστά της δυόμισι χρόνια ακόμα. Πάρτε το απόφαση".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα προβλήματα των αγροτών σημείωσε ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται είναι αυτονόητες και ότι πρώτη η κυβέρνηση γνωρίζει "τις δυσκολίες και τα προβλήματα". Κληθείς, όμως, να απαντήσει συγκεκριμένα μετέφερε τη συζήτηση στη δεκαετία του '80, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται το χρονικό διάστημα που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, την πολιτική της οποίας χαρακτήρισε σαν "ιδιότυπο νεοφιλελευθερισμό βαλκανικού τύπου". Που συνεχίζει όμως και η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας απλώς νεοφιλελευθερισμό τύπου Βρυξελλών. Οταν εξάλλου υποχρεώθηκε να πει τι ακριβώς μέτρα έχει πάρει σήμερα το ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, απλώς επανέλαβε τις γνωστές παροχές - παρωδία, πολλές από τις οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στη σφαίρα των... δεσμεύσεων.

"Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πάντα προτεραιότητα καθοριστικής σημασίας ο αγροτικός τομέας, η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωσή του", είπε ο Α. Παπανδρέου σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Κορόνα όμως που δεν κατάφερε στη συνέχεια να αποδείξει ότι βρίσκεται έστω σε θεωρητική επαφή με την πραγματικότητα. Φθάνοντας λοιπόν στο... "διά ταύτα", είπε ότι "Το ΠΑΣΟΚ είναι ειλικρινές με τους αγρότες. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Ο αγροτικός τομέας είναι αναμφίβολο ότι περνά σε μία δύσκολη φάση. Η αγροτική μας οικονομία πρέπει να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν". Αναφερόμενος στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ υποστήριξε ότι "δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί, επειδή δημαγωγούν κάποια κόμματα". Για την αγροτική πολιτική που είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να ακολουθήσει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι "δεν μπορεί να διαμορφωθεί παραβλέποντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις νέες διεθνείς πραγματικότητες. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (... ) Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε στις ισορροπίες που θα διαμορφώνουν τα διαφορετικά συμφέροντα των χωρών μελών". Μετά από αυτά εξάντλησε τα όρια διάθεσης διεκδικητικής πολιτικής, λέγοντας ότι η ανακατανομή πόρων για τη γεωργία υπέρ των ασθενέστερων χωρών είναι "... κατευθυντήρια γραμμή για το ΠΑΣΟΚ", που όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που είναι "η στρατηγική απάντηση της κυβέρνησης στο αγροτικό πρόβλημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΣΟΚ ντε Βιλπέν (1) (2006-04-08 00:00:00.0)
Κοκορομαχία για την ...αυθεντικότητα της αντιαγροτικής πολιτικής (2005-01-29 00:00:00.0)
Σε τι διαφωνεί η ΝΔ; (2002-01-31 00:00:00.0)
Τίποτα από κυβερνήσεις του δικομματισμού (2001-11-27 00:00:00.0)
"Εργα και ημέρες" (1996-09-01 00:00:00.0)
Κυβερνητικές υποσχέσεις για εξαγγελίες, γενικώς... (1996-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ