Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κοκορομαχία για την ... αυθεντικότητα της αντιαγροτικής πολιτικής
  • Για το ποιος εφαρμόζει πιο πιστά τους καταστροφικούς κανονισμούς, αντιπαρατέθηκαν στη Βουλή κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ
  • Στ. Σκοπελίτης: Αγροτική ανάπτυξη έξω από πλαφόν και απαγορεύσεις της ΕΕ

Οι απολογητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με τους καταστροφικούς της κανονισμούς ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, έστησαν χθες στη Βουλή μια δικομματική κοκορομαχία, που καμία σχέση έχει με τα πραγματικά προβλήματα των δοκιμαζόμενων αγροτών.

Τόσο ο υπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου «αντιπαρατέθηκαν», με αφορμή Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα Αγροτικά, με κύριο άξονα το ποιος ακολουθεί πιο πιστά και αξιόπιστα την αγροτική πολιτική της ΕΕ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια με τους καταστροφικούς της κανονισμούς έχει καταστρέψει 220.000 περίπου αγροτικά νοικοκυριά.

Δημαγωγώντας πάνω στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή κυβέρνηση «πρόδωσε τους αγρότες», αφού δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους στην ΕΕ και την «παγκοσμιοποιημένη αγορά». Αθωώνοντας την αγροτική πολιτική της ΕΕ, είπε προκλητικά ότι δε φταίνε οι δήθεν κακοί κανονισμοί της ΕΕ, αλλά η πολιτική της ΝΔ, ενώ ζήτησε αξιοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το ριζικό αναπροσανατολισμό της αγροτικής μας παραγωγής και οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Ε. Μπασιάκος κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπογράφηκαν κανονισμοί, που επιτρέπουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων με μειωμένους δασμούς, διαδικασία που είναι καταστροφική για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Είπε ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι μεμονωμένο, αλλά ανακοίνωσε ότι ο σχετικός καταστροφικός κανονισμός θα εφαρμόζεται μέχρι το 2006. Επανέλαβε για μία ακόμα φορά, αναφερόμενος στους βαμβακοπαραγωγούς, ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να παρανομήσει χάρη των λίγων και να ζημιώσει τους πολλούς»

Αλλα είναι τα προβλήματα των αγροτών

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης παρατήρησε ότι ο καυγάς κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ γίνεται για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα τις επιταγές της ΕΕ, που είναι καταστροφικές για τη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία έχει άλλα προβλήματα. Αυτά είναι ότι το προϊόν του ιδρώτα των αγροτών μένει απούλητο, αφού στοιβάζονται στις αποθήκες τόνοι από σιτάρι και πατάτες, ότι μένει βαμβάκι χωρίς επιδότηση, ότι δίνονται εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Τα δύο κόμματα, συνέχισε, ψάχνουν τις αιτίες των προβλημάτων έξω από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τόσα χρόνια και στο τέλος φθάνουν να κατηγορούν τους ίδιους τους αγρότες, γιατί δεν εφαρμόζουν τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ. «Οταν τους ψηφίζατε, τους ρωτήσατε τους αγρότες;», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτούς τους κανονισμούς, οι οποίοι, στην ουσία, απαγορεύουν στη μικρομεσαία αγροτιά να παράγει κάτι παραπάνω σε ένα προϊόν, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της. Είστε, είπε, υπεύθυνοι και οι δύο για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή θα υποθηκεύσει το μέλλον σημαντικών αγροτικών καλλιεργειών.

Ολοι αυτοί οι κανονισμοί, τόνισε, δεν αποτελούν λύση για τα αγροτικά προβλήματα. Η λύση θα πρέπει να κινείται έξω από πλαφόν και κανονισμούς και η παραγωγή να γίνεται σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιλαμβάνει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και όχι να καταστρέφει τη μικρομεσαία αγροτιά. Για όλα αυτά, είπε, χρειάζεται μιαν άλλη πολιτική από μιαν άλλη λαϊκή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ, κατέληξε, στηρίζει τους αγρότες που δίνουν αγώνες για τα πραγματικά τους προβλήματα και τους καλεί να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις της Παναγροτικής Συσπείρωσης, που ξεκινούν τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ