Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Στο 7% του ΑΕΠ «πέταξε» το έλλειμμα

Κοντά στο 7% του ΑΕΠ θα διογκωθούν, τελικά, τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2004. Η έξαρση των ελλειμμάτων είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που εφάρμοσαν με ευλαβική συνέπεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (μέχρι τις 8 Μάρτη) και συνεχίστηκε - σε γαλάζια παραλλαγή - από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι τα «σπασμένα» από τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα κληθούν και πάλι να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιούνται δεόντως από την κυβέρνηση και οι εκθέσεις που ασκούνται από την ΕΕ και άλλους κύκλους (ΣΕΒ, Τράπεζα Ελλάδας κλπ.) που πιέζουν για την εμβάθυνση των λεγόμενων δημοσιονομικών προσαρμογών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την Τράπεζα της Ελλάδας), το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2004 σαν ποσοστό του ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στα 10,5 δισ. ευρώ που αποτελεί το 6,4% του ΑΕΠ. Τα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 5,4% που το υπολόγιζε η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της «δημοσιονομικής απογραφής», η οποία επικυρώθηκε και από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών (Eurostat, Κομισιόν κλπ.).

Σημειώνεται πως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 2004 το έλλειμμα θα κλείσει στο 5,4%. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης έχει δηλώσει πως τα επίσημα τελικά στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2004 θα δοθούν στη δημοσιότητα προς το τέλος του Φλεβάρη 2005. Δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ανεξέλεγκτη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αποτελούν και οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, αλλά από το 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ