Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ
Προωθείται νομοθετική ρύθμιση

Σε καθαρά επιχειρηματική υπόθεση ανάγει η κυβέρνηση την παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της για την «απελευθερωμένη» αγορά καυσίμων που θα εξυπηρετεί, πρώτα απ' όλα, το κέρδος και όχι το λαϊκό ή έστω το δημόσιο συμφέρον. Στο χαιρετισμό που απέστειλε σε συνέδριο για τα εναλλακτικά καύσιμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης επισήμανε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου μείωσης φόρων και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών.

Ενας από τους λόγους που το υπουργείο βιάζεται είναι η υποχρέωση της χώρας, με βάση την Οδηγία 2003/30, για αντικατάσταση μέχρι το τέλος του 2005 της χρήσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης κατά 2% από βιοκαύσιμα. Αυτή η υποχρέωση δημιουργεί ακόμη πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις στους ιδιώτες που θα αναλάβουν την εισαγωγή-εμπορία ή την παραγωγή τέτοιων καυσίμων για κερδοσκοπία. Τα βιοκαύσιμα, μεταξύ άλλων, παράγονται και από σόργο, σιτάρι, τεύτλα, καλαμπόκι, αλλά και από ελαιούχους σπόρους, όπως ηλίανθο και ελαιοκράμβη. Γι' αυτό και η ανάπτυξη αυτών των καυσίμων έχει άμεση σχέση και με την ...Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ!!!

Το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται να έχει αναπτύξει «σενάρια» για την κατανομή σε εγχώριους παραγωγούς ή τα δικαιώματα των εισαγωγέων «υπό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ