Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σα δεν ντρέπονται λιγάκι...

Η αγανάχτηση ενός αγρότη για τις λίστες του διασυρμού

ICON

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Γραφείο ανταποκριτών του «Ρ»).--

Ο Παναγιώτης Ψιλομέσης είναι παραγωγός από το νομό Πέλλας. Είναι κι αυτός ένα από τα χιλιάδες θύματα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων κυβερνήσεων. Και σαν να μη φτάνει το γεγονός ότι τον έχουν ήδη... προγράψει ως αγρότη, τώρα γεύτηκε και τη διαπόμπευση, αφού το όνομά του βρέθηκε στις λίστες της κυβέρνησης... Είπε στο «Ρ»:

«Με το δικαίωμα της πενταετίας που μας έδιναν πριν μερικά χρόνια μπορούσα να σπείρω νόμιμα βαμβάκι σε 280 στρέμματα. Το περιέκοψαν όμως κατά εκατό στρέμματα, κι έτσι μου έμειναν 180. Στη συνέχεια μου το περιέκοψαν ακόμα περισσότερο κι έγινε 170, την επόμενη χρονιά 120 και τώρα μου δίνουν μόνο 100 στρέμματα!

Σα να μην έφθανε η συνεχής και τόσο μεγάλη αφαίρεση στρεμμάτων που είχα δικαίωμα να καλλιεργώ, έβαλαν το όνομά μου στη λίστα, γιατί λέει καλλιέργησα 900 μέτρα παραπάνω. Αυτό το νούμερο βγαίνει από επτά διαφορετικά «κομμάτια» που καλλιέργησα και φαίνεται ότι στο ένα χωράφι βρήκαν διαφορά 100 μέτρα, στο άλλο διακόσια κλπ.

Το όνομα άλλου συγχωριανού μου υπάρχει στην κατάσταση γιατί βρήκαν λέει 700 μέτρα παραπανίσια. Τώρα μας βάζει το υπουργείο σε νέες ταλαιπωρίες με τις ενστάσεις, αλλά οι επιστροφές που ισχυρίζεται ο υπουργός ότι θα μας έσωζαν, δε φαίνεται ότι μπορούν στο ελάχιστο να καλύψουν το μεγάλο κόστος παραγωγής που έχουμε. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Οι χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος των εφοδίων και που κάθε χρόνο όλο και γίνεται δυσβάστακτο αυτό το κόστος, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση των παραγωγών στις τράπεζες.

Τώρα η ίδια η πράξη του υπουργείου, να εκθέσει τους μικροπαραγωγούς, με τις καταστάσεις που έστειλε, έχει δημιουργήσει μεγάλη αγανάκτηση ανάμεσα στους βαμβακοπαραγωγούς στον κάμπο των Γιαννιτσών και δυνάμωσε την αγωνιστική διάθεση των μικρομεσαίων αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ