Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Επιτέλους, μέτρα για τη ζωή του εργάτη!

- Παρατηρούμε τα δύο τελευταία χρόνια μια τρομερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αρκετών μάλιστα θανατηφόρων. Πρόσφατος είναι ο τραγικός θάνατος του άτυχου 19χρονου μαθητευόμενου εργάτη στην Αρτα. Πού, κατά τη γνώμη σας, οφείλεται αυτός ο μακάβριος απολογισμός;

- Και μεμονωμένοι εργοδότες και εργοδοτικοί φορείς "κατανοούν" την αδιάφορη στάση της πολιτείας για τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων και, εντατικοποιώντας την εργασία, ακόμα και με την παντελή έλλειψη προστατευτικών μέτρων, επιδιώκουν το μέγιστο κέρδος. Η χρησιμοποίηση μη ειδικευμένων σε διάφορες εργασίες. Η έλλειψη ή και η αφαίρεση πολλές φορές προστατευτικών μέσων. Η έλλειψη ελέγχων και η απουσία εποπτικών οργάνων, αλλά και κατασταλτικών μέτρων και κυρώσεων διογκώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση. Οι συνέπειες ενός ατυχήματος σοβαρού απασχολούν τον ίδιο τον εργαζόμενο και τον ασφαλιστικό του οργανισμό, ενώ αφήνεται ουσιαστικά στο απυρόβλητο ο εργοδότης, για να στοιχειοθετηθεί η ευθύνη του οποίου απαιτείται από το νόμο "δόλος και πρόθεση για το εργατικό ατύχημα και τη σωματική βλάβη"..! Επίσης, σοβαρή αιτία είναι η όξυνση της ανεργίας και η εναγώνια αναζήτηση εργασίας, με οποιουσδήποτε όρους, όπως 12ωρα, 15ωρα τη μέρα, παρά την έλλειψη προστατευτικών μέσων.

- Από την εμπειρία σας σαν συνδικαλιστής, τελικά εφαρμόζεται έστω και αυτή η λειψή εργατική νομοθεσία περί μέτρων υγιεινής και ασφάλειας; Παίρνονται τα στοιχειώδη μέτρα ελέγχου, εφαρμογής αυτών των κανόνων;

- Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στη νομοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων, που να προστατεύουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους από τους κινδύνους σε διάφορους κλάδους και εργασίες. Το δεύτερο είναι ότι και εκεί που υπάρχει ένα ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται. Στην πράξη, αυτοί οι νόμοι παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων και απλώς δημοσιεύονται σε κάποια ΦΕΚ. Δεν υπάρχει καμιά προληπτική παρέμβαση από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Οι εργοδότες, λόγω κόστους, αποφεύγουν κάθε εφαρμογή και όπου υπάρχει μια στοιχειώδης προληπτική παρέμβαση κανόνων προστασίας των εργαζομένων, οφείλεται κυρίως στη συνδικαλιστική παρέμβαση. Η αδιαφορία της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Εργασίας εκδηλώνεται με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, αλλά και στην Τεχνική Επιθεώρηση. Υπάρχει τεράστια ανεπάρκεια προσωπικού. Η έλλειψη του κατάλληλου, ειδικά καταρτισμένου προσωπικού, ώστε να έχει τη δυνατότητα της ουσιαστικής παρέμβασης. Σημαντικό είναι πως και το λιγοστό προσωπικό και υπηρεσίες που υπάρχουν, δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες επιβολής των νόμων για την υγιεινή και ασφάλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνονται απλώς διαπιστώσεις των παραβάσεων και συστάσεις προς τους εργοδότες. Μέχρι αυτού του σημείου, ουσιαστικά, εξαντλείται η αρμοδιότητά τους.

- Με ποιους τρόπους βλέπετε να παρεμβαίνουν ουσιαστικά τα συνδικάτα, προς αυτή την κατεύθυνση;

- Και στα ζητήματα νομοθετικών ρυθμίσεων, επάρκειας και αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών πρέπει να δυναμώσει η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, στην κατεύθυνση προώθησης των από χρόνια επεξεργασμένων προτάσεών του. Ταυτόχρονα, πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων σε κάθε τόπο δουλιάς για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής. Ενας τέτοιος συνδυασμός γενικότερων ρυθμίσεων και πάλης στους χώρους δουλιάς περνά μέσα από την ενίσχυση του αγωνιστικού προσανατολισμού και της μαζικοποίησης των συνδικάτων και της συστηματικής ενασχόλησης με το κυρίαρχο ζήτημα της προστασίας της ζωής του εργάτη.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ