Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μακάβρια στοιχεία

Η διεθνής τάση "Ταϊβανοποίησης" των εργασιακών σχέσεων, σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας, οδηγεί σε έξαρση των εργατικών ατυχημάτων και στην επέκταση των επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναδημοσιεύεται σε φυλλάδιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας:

- Εκατό εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον κόσμο απειλούνται και 200.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργατικά ατυχήματα.

- Ογδόντα έως 150 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών, αποδίδονται στην έκθεση των εργαζομένων σε βλαπτικούς παράγοντες κατά την εργασία.

- Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ εκτιμούν σε 390.000 περίπου τις νέες περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών που εμφανίζονται στη χώρα τους. Επιδημιολογικές αναλύσεις, επίσης στις ΗΠΑ, καταδείχνουν μια αυξημένη θνησιμότητα για τους εργαζόμενους σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους που ξεπερνούν τις 100.000 κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα επαγγελματικής νόσησης.

- Πρόσφατες επίσημες έρευνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρουν ότι σε 150 εκατομμύρια εργαζόμενους, 10 εκατομμύρια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Οχτώ χιλιάδες από αυτά είναι θανατηφόρα.

- Στην Ελλάδα συμβαίνουν περίπου 30.000 ατυχήματα το χρόνο, ενώ κάθε χρόνο 11.000 ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ οδηγούνται στην πρόωρη συνταξιοδότηση για λόγους υγείας. Ομως σύστημα διάγνωσης των επαγγελματικών ασθενειών στη χώρα μας δεν υπάρχει!

- Τα θανατηφόρα δυστυχήματα στη χώρα μας παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο. Το 1993 βρήκαν το θάνατο 120 εργαζόμενοι, ενώ το 1992 116 και το 1990 79.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ