Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Τώρα ζητά και νομιμοποίηση του 12ωρου!

Αυθαιρεσία, απολύσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, χαμηλά μεροκάματα και τρομοκρατικούς μηχανισμούς, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Τα σκήπτρα της πλήρους ασυδοσίας κατέχει επάξια η εταιρία παραγωγής χάλυβα "Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ" στον Ασπρόπυργο, ιδιοκτήτες της οποίας είναι οι Β. Σαλαπάτας και Εμ. Ευστρατίου.Οι τρομοκρατικές απολύσεις, το χτύπημα του 8ωρου, τα χαμηλά μεροκάματα και η προσπάθεια επιβολής ενός εργασιακού καθεστώτος, όπου ο υπέρτατος νόμος θα είναι η θέληση της εργοδοσίας, συνθέτουν την πολιτική της απέναντι στους 370 εργαζόμενους.

Πρόσφατο δείγμα της τακτικής της εργοδοσίας είναι η απόλυση έξι εργαζομένων,δραστήριων μελών του σωματείου, από το τμήμα δομικού πλέγματος. Απολύσεις, που έγιναν αμέσως μετά την καθολική επιτυχία που σημείωσαν οι στάσεις εργασίας που είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο, διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Τις απολύσεις ακολούθησε η κατάργηση της μιας βάρδιας (το εργοστάσιο είναι συνεχούς πυράς) και ο εξαναγκασμός των υπόλοιπων εργαζομένων του τμήματος να δουλεύουν 12ωρο!

"Θα ζητήσουμε τη νομιμοποίηση του 12ωρου",δήλωσε απερίφραστα ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Σ. Δαρατσιάνος,ενώπιον, τόσο του σωματείου, του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της ΠΟΕΜ, όσο και του υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντηση που έγινε πριν λίγες μέρες στο υπουργείο! Και αυτό, όταν ο ίδιος ο υπουργός χαρακτήριζε παράνομες τις απολύσεις και ζητούσε την ανάκλησή τους.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που οι εργοδότες εφαρμόζουν το 12ωρο. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το '88 απέλυσαν μια βάρδια στο τμήμα ελάστρων, υποχρεώνοντας τις άλλες δυο βάρδιες να καλύψουν το κενό. Τέλος του '93, σταμάτησε στο τμήμα αυτό το 12ωρο, για να επανέλθει πριν ένα μήνα περίπου. Μετά το τμήμα ελάστρων, σειρά είχε αυτό του δομικού πλέγματος, ενώ στις προθέσεις της επιχείρησης είναι η εφαρμογή του 12ωρου σε όλα τα τμήματα παραγωγής.

Τα χαμηλά μεροκάματα είναι μια ακόμα από τις επιδόσεις της εργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία είναι η μοναδική που δεν προσφέρει στους εργαζόμενους ούτε και αυτό ακόμα το γάλα και βέβαια δε γίνεται λόγος για καμιά άλλη παροχή.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ακόμα μια εκδήλωση της ασυδοσίας των εργοδοτών. Οπως καταγγέλλει ο Δ. Μαίλης,πρόεδρος του σωματείου, "καθημερινά μεταφέρονται τόνοι σκουριάς στην παραλία, μπαζώνοντας τη θάλασσα και προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον".

Για το συνδικαλιστή, οι απολύσεις έχουν δύο στόχους: "Αφ' ενός την τρομοκράτηση των εργαζομένων, που τους θέλουν να μη διεκδικούν τη λύση των τεράστιων οικονομικών και εργασιακών τους προβλημάτων. Αφ' ετέρου να επιβάλουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, καταργώντας το 8ωρο και στη συνέχεια τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας". Το υπουργείο Εργασίας - κατέληξε - πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ