Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Αποφάσισε η Βουλή το χρονοδιάγραμμα

Αντ. Σκυλλάκος: Προς συντηρητική κατεύθυνση η αναθεώρηση

Χρονικό διάστημα μέχρι τις 30 Νοέμβρη έδωσε χτες η Βουλή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να καταθέσει τη σχετική έκθεσή της μετά από τελική συμβιβαστική πρόταση του προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε πως η προοπτική που διαγράφεται είναι ότι πάμε για ένα ακόμη πιο συντηρητικό Σύνταγμα και το πολύ πολύ σε κάποιες μικρομεταρρυθμίσεις. Ο κομμουνιστής βουλευτής περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το αντιδραστικό περιβάλλον - τόσο στη χώρα, όσο και διεθνώς - μέσα στο οποίο επιχειρείται να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Τόνισε, μάλιστα, πως οι βασικοί αντιπροσωπευτικοί θεσμοί και οι αστικοδημοκρατικές ελευθερίες, όπως τις γνωρίσαμε από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, συρρικνώνονται. "Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνέχισε, αλλά και με την αναθεώρησή της με τη Διακυβερνητική του 1996, εκχωρούνται ακόμη περισσότερο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η λαϊκή κυριαρχία συρρικνώνεται".

Στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε σε βασικά σημεία της συνταγματικής αναθεώρησης, που τα τρία άλλα κόμματα συμφωνούν μεταξύ τους, διαγράφοντας με σαφήνεια το αντιδραστικό πλαίσιο, το οποίο επιχειρούν να επιβάλουν. "Συμφωνούν, είπε, στην κατεύθυνση προσαρμογής - υποταγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συμφωνούν στις παρεμβάσεις στα κόμματα, στον κρατικό - κυβερνητικό έλεγχο της ελεύθερης δράσης τους, κάτι που δεν επιχειρήθηκε, όσον αφορά τα οικονομικά των κομμάτων, ούτε στο Σύνταγμα του '75. Συμφωνούν στους κανόνες του παιχνιδιού, ώστε ο ένας να μην αιφνιδιάζει τον άλλον σχετικά με το εκλογικό σύστημα και αρνούνται κατηγορηματικά την απλή αναλογική που είναι το πιο δίκαιο σύστημα". Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και σε άλλες προτάσεις των αστικών κομμάτων, που θεμελιώνουν βήματα προς τα πίσω και επισήμανε πως μ' αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο επιχειρείται η αναθεώρηση του Συντάγματος, το ΚΚΕ είναι επιφυλακτικό στο να πει ναι σ' αυτή τη διαδικασία.

Επίσης ο Αντ. Σκυλλάκος ξεσκέπασε τις ψεύτικες υποσχέσεις - ευχολόγια των άλλων κομμάτων για συνταγματικά κατοχυρωμένο κράτος δικαίου, λέγοντας πως αυτό αποτελεί κοροϊδία αφού, πέραν των άλλων, αυτά τα κόμματα αποδέχονται τη "Λευκή Βίβλο". Καταλήγοντας, ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της λαϊκής κυριαρχίας και κατοχύρωσης της εθνικής ανεξαρτησίας. Σχετικά με το χρόνο που πρέπει να δοθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να καταθέσει την έκθεσή της για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κομμουνιστής βουλευτής είπε πως αυτός ο χρόνος πρέπει να εξασφαλίζει την απαραίτητη άνεση.

Τα άλλα κόμματα

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων κινήθηκαν στο πλαίσιο ανάλυσης των θέσεων που αυτά προτείνουν για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ υπογραμμίστηκε ότι πρέπει η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει με συναινετικές διαδικασίες. Ετσι η κόντρα περιορίστηκε στο δευτερεύον ζήτημα του χρόνου που θα δοθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να καταθέσει την έκθεσή της. Η ΝΔ πρότεινε ο χρόνος να είναι 45 μέρες, το ΠΑΣΟΚ διά του υπουργού Δικαιοσύνης πρότεινε ένα χρόνο (μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτη) και η Πολιτική Ανοιξη 6 μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «συνεννόηση» και μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης (2014-12-05 00:00:00.0)
Ζητά συνταγματική αναθεώρηση με γνώμονα τη σταθερότητα του συστήματος (2014-11-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης (2007-02-23 00:00:00.0)
Οχι αυξήσεις στους βουλευτές (2006-11-11 00:00:00.0)
Οδηγεί σε Βουλή «εχόντων και κατεχόντων» (2003-01-22 00:00:00.0)
Σε αντιδραστική κατεύθυνση η προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος (2000-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ