Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαλογική... συναίνεση

Αποδέχτηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την ουσία των κυβερνητικών προτάσεων, για την "αντιμετώπιση" της ανεργίας, που αντιγράφουν τη "Λευκή Βίβλο". Παραπέμπουν το θέμα στην ΟΚΕ, για να ...επιβάλουν συμπληρώσεις, ώστε να προσεγγιστεί ολοκληρωμένα το πνεύμα Ντελόρ..!

Την ουσιαστική συμφωνία τους, με τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για την απασχόληση, εξέφρασαν στη χτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ", συζητώντας το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για την "αντιμετώπιση της ανεργίας"!Είναι χαρακτηριστικό ότι η κριτική, που κυρίως άσκησαν στο πόρισμα, έγινε από θέσεις υπεράσπισης του "πνεύματος" του "Λευκής Βίβλου", το οποίο - σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα - από το πόρισμα "προσεγγίζεται μονομερώς"!

Στο κείμενο που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με τη "γενική κριτική" και τις "ειδικές παρατηρήσεις" της ΓΣΕΕ, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αδυναμία του κειμένου να προσδιορίσει τους... πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση σειράς αντεργατικών προτάσεων, όπως αυτές που αφορούν τη μείωση του κόστους εργασίας και την απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές!

Η λήψη "ενεργητικών μέτρων" ενίσχυσης της απασχόλησης - αποδοχή δηλαδή της επιδότησης των εργοδοτών αντί της στήριξης των ανέργων και των επενδύσεων - ήταν ακόμα μια θέση που συγκέντρωσε τη συναίνεση των τριών παρατάξεων, αν και ο "ΣΥΝ" προσπάθησε να διαφοροποιηθεί λεκτικά, με αποτέλεσμα τον... εκνευρισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ, αφού το κείμενο που είχε εισηγηθεί προερχόταν από την παράταξη του "ΣΥΝ"!Τελικά, η προσφορά του "ΣΥΝ" ανταμείφθηκε με την παραχώρηση θέσεων επικεφαλής σε τρεις γραμματείες της ΓΣΕΕ, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων...

Και οι τρεις παρατάξεις εκδήλωσαν τελικά την προσδοκία... να προωθήσουν τις πιο πάνω θέσεις μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" στην ΟΚΕ.

Η ΕΣΑΚ διατύπωσε με σαφήνεια την καθολική διαφωνία της με το πόρισμα που - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταυρόπουλος - "είναι μια καθυστερημένη αντιγραφή της "Λευκής Βίβλου"".Ο Γ. Σταυρόπουλος ήταν και ο εισηγητής κειμένου της ΕΣΑΚ για την πάλη που απαιτείται "για τη διάσωση, διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης", με σειρά θέσεων που πρόβαλαν για την καταπολέμηση της ανεργίας, τον περιορισμό της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, πάλη για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΣΑΚ: Επαίσχυντο κείμενο (1997-11-06 00:00:00.0)
Μόνη απάντηση ο αγώνας (1997-05-11 00:00:00.0)
Ο στρουθοκαμηλισμός του "τρίτου δρόμου" (1997-05-10 00:00:00.0)
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και όχι καπηλείας (1997-04-06 00:00:00.0)
Η πρόταση της ΕΣΑΚ για την Πρωτομαγιά (1996-03-21 00:00:00.0)
Μέτωπο για τον εκδημοκρατισμό (1995-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ