Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Η "βοήθεια" του ΔΝΤ

Τα παραδείγματα της "βοήθειας" που προσέφερε στα σχέδια της παγκόσμιας μαφίας το ΔΝΤ είναι πολλά και χαρακτηριστικά. Στη Βολιβία, το πρόγραμμα οικονομικής αναπροσαρμογής που επέβαλε το ΔΝΤ από το 1985 προκάλεσε δραματική πτώση στην εξαγωγή κασσίτερου, με αποτέλεσμα να γίνουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, που χρησιμοποίησαν τις αποζημιώσεις για φτηνές αγορές γης, προκειμένου να καλλιεργήσουν κόκα, υπό την καθοδήγηση των τοπικών "Δον".Ανάλογη κατάσταση δημιουργήθηκε και στο Περού, όπου το οικονομικό πρόγραμμα που ακολούθησε από το 1990 ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι αποδείχτηκε καταστροφικό. Το λεγόμενο "φουτζισόκ" στην περουβιανή οικονομία, που προκάλεσε ακόμα και καθημερινό 30πλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, οδήγησε στην καταστροφή των καλλιεργειών καφέ, καπνού και αραβοσίτου και στην αντικατάστασή τους με πολύ πιο προσοδοφόρα και σαφώς λιγότερο κουραστική καλλιέργεια κόκα.

Παράλληλη είναι και η πορεία που ακολούθησαν και οι περισσότερες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπου η κατάργηση των οικονομικών περιορισμών και η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών και ευρωπαϊκών δημητριακών οδήγησε σε χρεοκοπία τις τοπικές καλλιέργειες. Και στην Αφρική ως εναλλακτική λύση προβλήθηκε η καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών, με κυρίαρχο το χασίς που έγινε το κυρίαρχο εξαγώγιμο προϊόν των βορειοαφρικανικών χωρών.Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έσοδα του Μαρόκου από την εξαγωγή χασίς είναι πολύ μεγαλύτερα από το σύνολο των εσόδων από όλες τις άλλες νόμιμες εξαγωγές.

Ανάλογα είναι τα παραδείγματα της Ουκρανίας και της Γιουγκοσλαβίας. Στην πρώτη από το 1994, που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ το πρόγραμμα μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων, οδηγήθηκαν σε μαρασμό οι τοπικές καλλιέργειες και αντικαταστάθηκαν με την καλλιέργεια οπίου, ενώ στη δεύτερη αντικαταστάθηκαν με καλλιέργεια παπαρούνας και τη μετατροπή της σε ηρωίνη, διαδικασία που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την ιταλική μαφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ