Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τιμούν τον πρωτεργάτη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Μουσείο και πάρκο προς τιμήν του Β. Ι. Λένιν, στην Αβάνα

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και δέος επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποστολής του "Ρ" στην Κούβα, τη συνοικία Ρέγλα της Αβάνας και το μουσείο Λένιν που βρίσκεται εκεί. Γνωρίσαμε τη σημασία και τον ρόλο που έπαιξε η συγκεκριμένη αυτή συνοικία στην ανάπτυξη του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος τόσο στην Κούβα όσο και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκε από τις αρχές του αιώνα, ισχυρό εργατικό και ιδιαίτερα ναυτεργατικό κίνημα, και δημιουργήθηκε η πρώτη Κουβανική Κομμουνιστική Λίγγα, ενώ το 1928 ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα που είναι ο πρόγονος του μετέπειτα ΚΚ Κούβας.

Στο μουσείο Λένιν υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα από την ιστορία του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και ο πρωτεργάτης της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης βρίσκεται δίπλα με τον ήρωα της εθνικής ανεξαρτησίας της Κούβας, Χοσέ Μαρτί και τον Κουβανό επαναστάτη που συμμετείχε στην Πρώτη Διεθνή, τον Κάρλος Λαφαργκέ.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει μνημείο του Λένιν σε περίοπτο σημείο που έχει θέα ολόκληρη την Αβάνα και είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς πάνω από αυτό υπάρχει μια ελιά που ο λαός της Ρέγλας φύτεψε στις 21 Γενάρη του 1924. Αυτή ήταν και η πρώτη, σε παγκόσμια κλίμακα, εκδήλωση τιμής στον μεγάλο επαναστάτη, εκτός Σοβιετικής Ενωσης. Σήμερα αποτελεί χώρο που γίνονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τις επετείους της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Πάρκο Λένιν

"Ο Λένιν ήταν από την πρώτη στιγμή όχι μόνο θεωρητικός της πολιτικής αλλά ένας άνθρωπος της επαναστατικής δράσης με σταθερότητα και πείσμα". Αυτά τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο, βρίσκονται χαραγμένα στο μεγαλειώδη πέτρινο μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά του πάρκου, που τιμητικά φέρει το όνομα του ηγέτη της Πρώτης Σοσιαλιστικής Επανάστασης στον κόσμο. Το πάρκο αυτό είναι ένας τεράστιος φυσικός χώρος, 745 εκταρίων, που βρίσκεται στο προάστιο "Αρόγιο Ναράνχο", μια περιοχή μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της Αβάνας, και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπάρχει σύνδεση με τρενάκι από το κέντρο της πόλης καθώς και λεωφορεία.

Ο φυσικός αυτός δρυμός είναι ένα πολύμορφο τουριστικό συγκρότημα σε συνεχή ανάπτυξη, όπου αξιοποιώντας το θαυμάσιο έργο της τροπικής φύσης, δημιουργεί υπέροχα τοπία που προσφέρονται για αναψυχή, άθληση και αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του ελεύθερου χρόνου για την οικογένεια και φυσικά για το παιδί. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται συγκρότημα πισινών, ιππικός όμιλος, ενυδρείο με πολλά είδη τροπικών ψαριών και ερπετών από όλο τον κόσμο, γκαλερί ζωγραφικής και κεραμικών, αμφιθέατρο για συναυλίες και παραστάσεις, παιδικό θέατρο, μοτέλ και εστιατόρια που προσφέρονται και για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα.

Επίσης ξεχωριστή θέση κατέχουν τα ιστορικά μνημεία από την εθνική και παγκόσμια ιστορία, με κυρίαρχο το μνημείο του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν,που συνδέουν τον φυσικό αυτό χώρο με τη διαπαιδαγώγηση των νέων γενιών στα ιδανικά της επανάστασης και του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ