Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Παραμένει πάντα ζωντανός...

Συζήτηση με τον Λουίς Πράδο, σύμβουλο της κουβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα. Τριάντα χρόνια, χωρίς την παρουσία του ηρωικού επαναστάτη, του νέου με το διαπεραστικό βλέμμα, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της Κουβανικής Επανάστασης ενάντια στον δικτάτορα Μπατίστα, που βοήθησε και αυτός στην εγκαθίδρυση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που ενδιαφερόταν για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του λαού. Ο Τσε παραμένει στις καρδιές των Κουβανών, βρίσκεται και σήμερα δίπλα τους, στην εργασία, στις σπουδές και σε κάθε τομέα της ζωής του λαού. Είναι ακόμα ζωντανός, γιατί το προσωπικό του παράδειγμα εμπνέει, παγκόσμια, μεγάλους και μικρούς, οι ιδέες του παραμένουν επίκαιρες, σε μια εποχή όπου ο ιμπεριαλισμός σηκώνει κεφάλι, οι λαοί πεινάνε, δεν έχουν σπίτια να μείνουν, χάνουν και δε βρίσκουν δουλιά, καταπατιούνται τα δικαιώματά τους, η εκπαίδευση και η υγεία γίνονται ολοένα προϊόντα πολυτελείας.

Με αφορμή τις πολύμορφες δραστηριότητες και τελετές που έχουν οργανωθεί στην Κούβα, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Λουίς Πράδο, σύμβουλο της κουβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

"Εχουν προγραμματιστεί μια σειρά από δραστηριότητες και τελετές, ώστε να τιμηθεί ο Τσε Γκεβάρα. Ωστόσο, έχουν ήδη γίνει ορισμένες τιμητικές εκδηλώσεις από τον Ιούλη, όταν μεταφέρθηκαν τα οστά του Τσε στην Κούβα. Παράλληλα, την Τετάρτη ξεκίνησε το 5ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Τσε, τόσο σαν άνθρωπο, όσο και για τις ιδέες του. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο Τσε Γκεβάρα δε γίνονται μόνο στην Κούβα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου", είπε ο Λουίς Πράδο.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τόνισε ότι "στις 11 Οκτώβρη θα αρχίσει η κεντρική τελετή για τον Τσε. Η τελετή αυτή αποτελείται από δύο μέρη, το πρώτο στην Αβάνα και το δεύτερο στη Σάντα Κλάρα. Ετσι, στις 11 Οκτώβρη, οι Κουβανοί θα μπορούν να τον τιμήσουν στην κεντρική Πλατεία της Επανάστασης για τρεις μέρες. Στις 14 Οκτώβρη σχεδιάζεται να μεταφερθεί στη Σάντα Κλάρα από τον ίδιο δρόμο που πέρασε ο Τσε, πηγαίνοντας από τη Σάντα Κλάρα στην Αβάνα, το Γενάρη του 1959. Στις 15 Οκτώβρη αναμένεται να φτάσει στη Σάντα Κλάρα για τρεις μέρες και στις 17 του ίδιου μήνα θα γίνει μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πολλές χιλιάδες άνθρωποι", τόνισε.

"Η Σάντα Κλάρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι η πόλη, όπου ο Τσε έκανε την τελευταία επιτυχία στα χρόνια της Επανάστασης, ενάντια στον δικτάτορα στα τέλη του 1958. Ο αγώνας ξεκίνησε στη Σιέρα Μαέστρα, με σκοπό να διασχίσει τη χώρα και να φτάσει στην Αβάνα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα ο ξεσηκωμός. Υπήρξαν δύο μέτωπα - του Τσε και του Καμίλο. Οταν τελικά έφθασαν στη Σάντα Κλάρα (στο κέντρο της χώρας), ο δικτάτορας κατάλαβε σε ποια θέση βρισκόταν και προτίμησε, να διαφύγει από τη χώρα, όσο ήταν ακόμα καιρός, στέλνοντας παράλληλα ένα τρένο γεμάτο με στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους επαναστάτες. Το τρένο όμως αυτό καταστράφηκε από τον Τσε και τους συντρόφους του. Ετσι, η Επανάσταση νίκησε, πριν ακόμα προλάβουν να φτάσουν οι επαναστάτες στην Αβάνα".

Μας οδηγούν οι πράξεις του

"Ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τον θυμόμαστε είναι οι ίδιες οι πράξεις, που έχουν κάνει οι απλοί άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια και ο αγώνας που δίνουν καθημερινά, ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα που έκανε ο Τσε. Τον Τσε Γκεβάρα τον θυμούνται οι άνθρωποι κάθε μέρα, όταν δουλεύουν, σπουδάζουν ή σε κάθε στιγμή της ζωής τους, όταν παλεύουν για να λυθούν τα προβλήματα και αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό", πρόσθεσε ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Κούβας.

"Το γεγονός ότι ο Τσε Γκεβάρα παραμένει για μας ακόμα και σήμερα ζωντανός, έχει να κάνει με το ότι κατάφερε να γίνει ο πιο αξιαγάπητος άνθρωπος στην Κούβα σε λιγότερο από 10 χρόνια, εξαιτίας του χαρακτήρα του, του προσωπικού παραδείγματός του, της ικανότητάς του να πλησιάζει τους πολίτες, του τρόπου που μιλούσε στους εργάτες, στους αγρότες, στους φοιτητές, του ενδιαφέροντός του για όλα τους τα προβλήματα. Είχε μια απίστευτη ζωντάνια και θεωρούσε τα προβλήματα των άλλων σαν τα δικά του. Κατάφερε, στα λίγα μόλις χρόνια που έμεινε στην Κούβα, να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο βασικά στελέχη της Κούβας. Ο Φιντέλ, ο Τσε και ο Καμίλο είναι, μπορούμε να πούμε, από τους πιο αγαπημένους ανθρώπους της Κούβας, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε και άλλους, όπως είναι ο Ραούλ Κάστρο. Ωστόσο, αυτοί οι τρεις ξεχωρίζουν με το χαρακτήρα τους, το προσωπικό τους παράδειγμα και την απλότητά τους.

Εγώ ήμουν 12 χρονών όταν μάθαμε ότι τον δολοφόνησαν. Θυμάμαι την ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στην πλατεία της Επανάστασης. Κανείς από τους συγκεντρωμένους δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Τσε δεν υπήρχε πια. Ηταν ένας άνθρωπος - κομμουνιστής, που ήταν παρών σε κάθε δραστηριότητα των Κουβανών - στην εργασία, στις σπουδές, στην οικονομία.

Ο Τσε παραμένει σήμερα για μας ακόμα ζωντανός. Μπορούμε να πούμε πως αναστήθηκε και εμπνέει όλη τη νεολαία του κόσμου. Ο Τσε εμπνέει την επαναστατημένη νεολαία σήμερα, επειδή οι ιδέες του είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες. Οι λαοί βλέπουν την αδικία να μεγαλώνει καθημερινά και οι ιδέες και η ζωή του Τσε Γκεβάρα τούς δείχνουν πως χρειάζεται να παλέψουν να αλλάξουν την κοινωνία τους", κατέληξε ο Λουίς Πράδο.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ