Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοταχώς στην πλήρη ιδιωτικοποίηση

Πρόταση για μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης απορριμμάτων σε δημοτική επιχείρηση και αγορά απορριμματοφόρων από αυτήν, έξω και πέρα από κάθε έλεγχο και το δημόσιο λογιστικό σύστημα, έκανε ο δήμαρχος. Δεν πέρασε γιατί καταψηφίστηκε ακόμη και από συμβούλους της πλειοψηφίας

Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εκχώρησης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχείρησε ο δήμαρχος Πειραιά, Στ. Λογοθέτης,χρησιμοποιώντας τη Δημοτική Επιχείρηση Προβολής και Επικοινωνίας (ΔΕΠΕΠ) για την αγορά εννέα απορριμματοφόρων και ενός φορτωτή. Πρόσχημα για την αγορά αυτή από τη ΔΕΠΕΠ ο δήμαρχος Πειραιά χρησιμοποίησε την εκρηκτική κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας σε συνδυασμό με τα άθλια οικονομικά του δήμου. Καταστάσεις τις οποίες ο ίδιος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δημιούργησαν και τώρα αξιοποιούν.

Η πρόταση του Στ. Λογοθέτη συζητήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου προς τον πρόεδρο της ΔΕΠΕΠ όπου πρότεινε την αγορά των οχημάτων, αναφέροντας μάλιστα και την ύπαρξη συγκεκριμένης προσφοράς. Για την πληρωμή των απορριμματοφόρων ο Στ. Λογοθέτης πρότεινε τη μέθοδο λίζινγκ.

Ο σκοπός του δημάρχου Πειραιά ήταν ολοφάνερος. Η προμήθεια να γίνει ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημόσιου Λογιστικού, που εξασφαλίζει κάποιες προϋποθέσεις διαφάνειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει κατ' αρχήν την προσθήκη στους σκοπούς της ΔΕΠΕΠ της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να μπορεί να κάνει την αγορά των οχημάτων. Επίσης την έγκριση του ισολογισμού της ΔΕΠΕΠ για το 1996 και των προϋπολογισμών του 1997 και 1998. Την αγορά των οχημάτων και τη μη διάθεση των εσόδων της ΔΕΠΕΠ προς το δήμο για το υπόλοιπο του 1997 και του 1998, προκειμένου να αποπληρωθεί η αγορά.

Ακολούθησε έντονη συζήτηση. Ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Κ. Τζατζάνης,αφού επισήμανε ότι ο σαφέστατος λόγος που προτείνεται ο συγκεκριμένος τρόπος αγοράς των οχημάτων είναι να μη γίνει δημοπρασία, τόνισε ότι ταυτόχρονα μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού η αγορά θα μπορούσε να γίνει από το δήμο με χρήματα που θα έδινε η ΔΕΠΕΠ. "Πρόκειται για, με δραστικό τρόπο, ιδιωτικοποίηση και κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι κατάντια. Δε θα προλάβετε όμως να πραγματοποιήστε τα σχέδιά σας. Ο πειραϊκός λαός θα σας σταματήσει και θα σας δώσει την απάντηση",υπογράμμισε δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει την πρόταση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χ. Κεφάλας,συμφώνησε με την αγορά των απορριμματοφόρων από τη ΔΕΠΕΠ, διαφωνώντας στην επέκταση των σκοπών της επιχείρησης. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Τ. Γαργαλάκος προσπάθησε να εξηγήσει τη μετατροπή του καταστατικού της ΔΕΠΕΠ, λέγοντας ότι έτσι θα αποφύγει τη φορολόγηση. Ταυτόχρονα ο Στ. Λογοθέτης επιχείρησε να εκβιάσει την ψήφο των συμβούλων, ισχυριζόμενος ότι αν δεν ψηφιστεί το θέμα οι Πειραιώτες θα τους μηνύσουν διότι θα είναι υπεύθυνοι για τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών! Η συζήτηση οξύνθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΕΠ Αν. Κολλάς είπε ότι παραιτείται.

Τελικά τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταψήφισαν την επέκταση των σκοπών της ΔΕΠΕΠ και έτσι προς το παρόν η αγορά δεν μπορεί να γίνει. Οργισμένος ο Στ. Λογοθέτης ζήτησε την παραίτηση των συμβούλων της παράταξής του που καταψήφισαν δηλώνοντας: "Εγώ δε σκοπεύω να παραιτηθώ, ούτε να δεχτώ τέτοια παιχνίδια. Θα μείνω μέχρι το τέλος της θητείας μου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ