Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα Αγραφα μπορούν να έχουν μέλλον

Υπόμνημα του 7ου Ανταμώματος Αγραφιωτών προς την κυβέρνηση και τα κόμματα

Στα Αγραφα με την ένδοξη ιστορία, την πλούσια παράδοση, τις απερίγραπτες φυσικές ομορφιές τους, αλλά το προβληματικό "σήμερα" και το σκοτεινό μέλλον τους, αναφέρεται το υπόμνημα που έστειλαν προς την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, οι Αγραφιώτες που πήραν μέρος στο 7ο αντάμωμα τον περασμένο Αύγουστο.

Με το υπόμνημά τους, οι Αγραφιώτες καλούν την κυβέρνηση: α) Να αντιμετωπίσει την περιοχή των Αγράφων της Πίνδου, ως ενιαίο αναπτυξιακό χώρο. β) Να συγκροτήσει ειδικό φορέα με τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων, με στόχο τη σύνταξη ολοκληρωμένου πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης των Αγράφων της Πίνδου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης των έργων υποδομής και αξιοποίησης των δυνατοτήτων της περιοχής. γ) Να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αποπεράτωσης των υπό κατασκευή αναπτυξιακών έργων: φράγμα και αρδευτικό Σμοκόβου, οδικοί άξονες διαπεριφερειακής σημασίας. δ) Να εντάξει σε προγράμματα τα παραγωγικά έργα όπως: Ιαματικά νερά, χιονοδρομικό κέντρο Αγράφων, αθλητικά κέντρα της λίμνης Πλαστήρα, τον δασικό πλούτο της περιοχής (εργοστάσιο ξυλείας Φούρνας), έργα τουρισμού, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος και να στηρίξει ουσιαστικά την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Από την απαρίθμηση και μόνο των πιο πάνω αιτημάτων προκύπτει αβίαστα, όπως τεκμηριωμένα υποστηρίζουν οι κάτοικοι των Αγραφων, πως η περιοχή όχι μόνο δεν αποτελεί "άγονη γραμμή", όχι μόνο "συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία" αλλά πολύ περισσότερο διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και τα πλουτοπαραγωγικά αποθέματα να ξαναζωντανέψει, και να ξαναπάρει τη θέση που της ανήκει και της πρέπει. Ομως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται και η ευρύτερη κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων, η συμμετοχή και ο αγώνας του ίδιου του λαού, που βιώνει την ερήμωση και την εγκατάλειψη. Είναι ο μόνος και πιο σίγουρος δρόμος για ν' αλλάξει η κατάσταση.

Τέλος, στο υπόμνημα διατυπώνεται η αντίθεση των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων για τις αναγκαστικές συνενώσεις, και το αίτημα να διατηρηθεί ο ιστορικός δήμος Ρεντίνας Αγράφων, ως σημείο αναφοράς της ιστορίας της περιοχής, όπως άλλωστε ζητά και το δημοτικό συμβούλιο της Ρεντίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ