Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γι' αυτό αντιδρούν

Οι αντιδράσεις αιρετών και κατοίκων ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων "Ιωάν. Καποδίστριας" δεν οφείλονται σε τοπικιστικά σύνδρομα και καρεκλοκενταυρικές αγωνίες, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η κυβέρνηση και να αναπαράγουν οι φιλικοί της δημοσιογράφοι. Οι αντιδράσεις έχουν λόγο και ουσία. Αιρετοί και κάτοικοι έχουν πολλά να πουν σε όσους, πραγματικά, θέλουν να ακούσουν. Αιρετοί και κάτοικοι αντιδρούν ενάντια σε ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο, που προωθεί τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, την ερήμωση της περιφέρειας και την αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Αντιδρούν, επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης ως ζητήματα διοίκησης και τα προβλήματα της περιφέρειας τα αποδίδει όχι στη συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά σε προβληματική οργανωτική δομή. Επειδή προβάλλει το "όραμα" των μεγάλων δήμων που ως διά μαγείας θα λύσουν τις δυσκολίες των δημοτών, όταν οι υπάρχοντες δήμοι, λόγω της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελάχιστα προσφέρουν στο δημότη.

Αντιδρούν, επειδή με μεγάλους δήμους επιδιώκει την απομάκρυνση των αιρετών από τους δημότες, προκειμένου αποκομμένοι να μη δέχονται "πιέσεις" για ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και ως κυβερνητικά υποχείρια να εφαρμόζουν "απρόσκοπτα" τις αντιλαϊκές πολιτικές των διοικούντων.

Αντιδρούν, επειδή η κυβέρνηση πετά στο καλάθι των αχρήστων, για άλλη μια φορά, το αίτημα για εκλογή των αιρετών με απλή αναλογική. Επειδή επιμένει στην ενισχυμένη αναλογική και την ενισχύει ακόμα περισσότερο. Επειδή, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες ανάδειξης των αιρετών, αναπαράγει το δικομματισμό και χαλκεύει την ψήφο των εργαζομένων,που άλλους ψηφίζουν και άλλους βλέπουν να τους "εκπροσωπούν".

Αντιδρούν, επειδή η κάθοδος ενός συνδυασμού ανεξαρτήτων ή μιας μικρής πολιτικής δύναμης στον εκλογικό στίβο θα είναι επικίνδυνα δύσκολη, λόγω του τεράστιου αριθμού υποψηφίων, που θα απαιτείται για τις θέσεις του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, του προέδρου Τοπικού Συμβουλίου, των τοπικών συμβούλων και των παρέδρων.

Αντιδρούν, επειδή το σύστημα ανάδειξης των Τοπικών Συμβουλίων (στα χωριά με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, τα οποία θα ενταχθούν στους νέους δήμους) και ειδικά του προέδρου του Οργάνου, που θα είναι και δημοτικός σύμβουλος, δεν είναι απλή αναλογική, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση. Επειδή, η ανάδειξη του προέδρου δε θα εξαρτάται μόνο από τους ψήφους που πήρε στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά και από τη συνολική πορεία του συνδυασμού του και συγκεκριμένα από το αν ο συνδυασμός του έχει εξασφαλίσει δύο τουλάχιστον έδρες στο δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου. Επειδή, μόνο τότε ο πλειοψηφών υποψήφιος θα γίνεται πρόεδρος.

Αντιδρούν, επειδή τα ΤΣ δε θα έχουν καμία αρμοδιότητα διαχείρισης πόρων. Επειδή ο ρόλος τους περιορίζεται σε "γνωμοδοτικό" και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αντιδρούν, επειδή και οι πάρεδροι (στα χωριά με πληθυσμό μέχρι 300 κατοίκους) δε θα εκλέγονται με απλή αναλογική, αλλά θα προέρχονται από το συνδυασμό του δημάρχου που πλειοψήφησε στις δημοτικές εκλογές. Επειδή και αυτός θα περιορίζεται στη διατύπωση προτάσεων και επειδή δικαίωμα ψήφου στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει μόνο για θέματα που αφορούν το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο έχει εκλεγεί.

Αντιδρούν,επειδή για την οικονομική ενίσχυση των νέων δήμων δε θα δοθεί ούτε δραχμή επιπλέον από τα χρήματα που και σήμερα παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.Επειδή, η σημερινή μιζέρια απλά θα ανακατανεμηθεί. Επειδή, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά 920 δισ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρων.

Αντιδρούν, επειδή η κυβέρνηση ωθεί τους ΟΤΑ στο επιπλέον χαράτσωμα των δημοτών,προκειμένου να βρουν χρήματα για να λειτουργήσουν. Επειδή κάποιες φοροαπαλλαγές κατοίκων ορισμένων κοινοτήτων, που προπαγανδίζεται πως θα διατηρηθούν, θα καταργηθούν σύντομα, στο πλαίσιο της μονόπλευρης λιτότητας της κυβέρνησης.

Αντιδρούν, επειδή, με διατάξεις για τον έλεγχο των λογαριασμών των ΟΤΑ, η κυβέρνηση κάνει σαφή την πρόθεσή της για ακόμα πιο σφιχτό έλεγχο στις πράξεις των αιρετών, που ουσιαστικά τείνει να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας, εντασσόμενος και αυτός στην προσπάθεια μετατροπής της αιρετής ΤΑ σε άλλο ένα μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης.

Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ