Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και δικαστική διακοπή των εργασιών

Την προσωρινή διακοπή μέχρι σήμερα όλων των εργασιών του μετρό στην οδό Πανεπιστημίου διέταξε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας (με πρόεδρο τον πρωτοδίκη Σπ. Ευταξία), μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 12 ιδιοκτήτες καταστημάτων. Η αίτηση στρέφεται εναντίον της εταιρίας "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ", αλλά και της αναδόχου κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό" και θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή "να προβούν οι δύο εταιρίες με δαπάνες τους το ταχύτερο στις δέουσες ενέργειες υποστήριξης του εδάφους και των κτιρίων με την πρόβλεψη ότι η υποστήριξη αυτή δε θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση του εδάφους στην περιοχή".

Οι 12 αιτούντες, που έχουν καταστήματα στους αριθμούς 42 και 44 της οδού Πανεπιστημίου, ζητούν "να διαταχθεί η άμεση διακοπή των εργασιών προσωρινά και, ειδικότερα, να διακοπεί προσωρινά κάθε περαιτέρω εκσκαφή του εδάφους και περαιτέρω διάνοιξη της σήραγγας μέχρι να εκπονηθεί γεωλογική μελέτη με δαπάνη της εταιρίας, εποπτευόμενη από μηχανικούς του Δημοσίου που θα επιλεγούν από το δικαστήριο, η οποία θα καταδείξει τις απαραίτητες μεθόδους στήριξης του εδάφους και των κτιρίων που βρίσκονται τα καταστήματα. Να διαταχθεί, επίσης, από το δικαστήριο η στήριξη των κτιρίων με δαπάνη της εταιρίας, ώστε να παραληφθεί στο μέλλον κάθε βλαπτική και ζημιογόνα ενέργεια κατά των καταστημάτων, καθώς και να μην παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη και ακώλυτη άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας μέσα στα ακίνητά" τους.

Οπως τονίζουν στην αίτησή τους, "από τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ προκλήθηκε καθίζηση του εδάφους μπροστά στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου (Πανεπιστημίου 44) και "φούσκωμα" των δαπέδων των κτιρίων". Απευθύνθηκαν στους υπεύθυνους, οι οποίοι τους "διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ομως, τα προβλήματα στο υπέδαφος εξακολουθούσαν, με αποκορύφωμα το περιστατικό της 3-10-97, όταν το περίπτερο του Στάθη Τραπεζαλίδη "βούλιαξε" μέσα σ' ένα χάσμα 7 τ.μ. και μόνο από θαύμα δε θρηνήθηκαν ανθρώπινες ζωές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ