Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004"
Επαναρυθμίζεται όλο το Λεκανοπέδιο!

Την "επικαιροποίηση" του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προανήγγειλε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

"Σκόνη και θρύψαλα" πρόκειται να γίνει σύντομα το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα νομοθετικά εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αττικής.

Αυτό προανήγγειλαν ουσιαστικά χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,και η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Κ. Γεράρδη,με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη "επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας" και τροποποίησής του με βάση τις "νέες ανάγκες που υπάρχουν", μετά την ανάληψη από την Αθήνα της Ολυμπιάδας του 2004.

Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι για την Αθήνα και τα εκατομμύρια των κατοίκων της κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης, ώστε όχι μόνο να αποφευχθούν οι συνέπειες από την ανάληψη της Ολυμπιάδας, αλλά τα όποια έργα τελικά γίνουν, να είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής των Αθηναίων, και όχι μόνο. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ανάληψη από την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε επισημάνει ότι "μόνο με τον αγώνα ο λαός θα επιβάλει τη θέλησή του και θα βάλει τη σφραγίδα του στην προώθηση των ιδανικών της άμιλλας, της φιλίας των λαών και της ειρήνης. Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων πρέπει να είναι η αναβάθμιση του αθλητισμού, η απάντηση κατά της εμπορευματοποίησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η οικονομική διαφάνεια και η ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων".

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε χτες ότι είναι αναγκαία "η επικαιροποίηση του Γενικού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, με στόχο τη σχεδιασμένη αναδιάρθρωση της Αττικής και της Αθήνας". Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΡΣΑ, στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι οι νέες ανάγκες που προέκυψαν επιβάλλουν κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις του ρυθμιστικού σχεδίου ενόψει της Ολυμπιάδας.

Να σημειωθεί ότι πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν χωροθετηθεί σε περιοχές προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία, καθώς και στους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, όπως το Ολυμπιακό Χωριό, το Φαληρικό Δέλτα, το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το κέντρο τοξοβολίας στο Τατόι, οι εγκαταστάσεις της άρσης βαρών στη Νίκαια και το σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για άλλη μια φορά για το περιβόητο πακέτο "Αττική SOS" σε σχέση με τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που συνδέονται, όπως είπε, "άρρηκτα με τις ιεραρχημένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει αυτό το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα". Ασχετα αν μέχρι σήμερα το μόνο που έχει υλοποιηθεί από το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι το κλιμακωτό ωράριο, κι αυτό χωρίς επιτυχία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα και η Περιφερειακή Υμηττού, που πρόκειται να καταστρέψουν τους τελευταίους "πνεύμονες" της Αττικής.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ισχυρίστηκε για πολλοστή φορά ότι δε θα αφαιρεθούν πόροι από την περιφέρεια για να μεταφερθούν στα έργα για την Ολυμπιάδα, ενώ σημείωσε ακόμα ότι "όλα τα έργα απαιτούν αίσθημα ευθύνης, αποτελεσματικότητα στη δράση, πίστη και διαφάνεια". Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το κέντρο της Αθήνας "βουλιάζει" από τα έργα και τις οικονομικές υπερβάσεις του μετρό...

Κατά τη διάρκεια πάντως της εκδήλωσης ακούστηκαν διάφορα ευτράπελα - και μάλιστα από... επιστήμονες - όπως ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν αποτελεί αστικό ρύπο (!) και γι' αυτό το λόγο η Επιτροπή Διεκδίκησης δεν τον έλαβε υπόψη της σε σχετική μελέτη. Ο παραλογισμός όμως δε σταματά εδώ. Ενας εκ των συντακτών της ίδιας μελέτης ανέφερε ότι σε περίπτωση που κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα, τότε στο κέντρο θα κυκλοφορούν μόνο οι αποστολές των αθλητών, οι συνοδοί τους και όσοι θα έχουν σχέση με τη διοργάνωση. Βέβαια, δεν αποσαφηνίστηκε αν οι φίλαθλοι που θα θέλουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες σχετίζονται με τους αγώνες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ