Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολύπλευρη ένταση της εκμετάλλευσης

Τη Δευτέρα, ανάμεσα στα άλλα, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν, με τις υπογραφές των προέδρων τους, τις παρακάτω ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000":

  • "Στρατηγική συμφωνία - πλαίσιο μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης" για τη διαμόρφωση των εισοδημάτων τη 2ετία 1998 - 1999. Η υπονόμευση, δηλαδή, της ΕΓΣΣΕ και των άλλων συλλογικών συμβάσεων, με την υποταγή στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης!
  • Συμφωνία για ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Περιπαιχτικά, διαπιστώνεται ότι η "μερική απασχόληση αποτελεί προστάδιο ένταξης στην πλήρη απασχόληση"! Προωθείται, επίσης, η μερική απασχόληση στις ΔΕΚΟ, το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με παράλληλη λήψη μέτρων κατά της μονιμότητας.
  • Συμφωνία για να μείνει στο απυρόβλητο το φορολογικό σύστημα και παραπέρα περιορισμός των φοροαπαλλαγών, όχι βεβαίως του μεγάλου κεφαλαίου. Τα ζητήματα φορολογικής ελάφρυνσης των εργαζομένων παραπέμπονται στον... προϋπολογισμό.
  • Συμφωνία λήψης "μέτρων" για νέους και ηλικιωμένους άνεργους που θα βελτιώνει την "ανταγωνιστικότητά" τους. "Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας ως κίνητρο για τις προσλήψεις νέων ανέργων".Μετατροπή του φορολογικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο "φιλικό" για την απασχόληση. Ενίσχυση της σχέσης κατάρτισης και εργασίας, εμβάθυνση στις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" για "διά βίου εκπαίδευση", πρόβλεψη για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα!
  • Συμφωνία για μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που εργάζονται. Οι τελικές ρυθμίσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση και θα πάνε στην ΟΚΕ για κρίση.
  • Συμφωνία για ενίσχυση της "άτυπης" εργασίας μέσα από το πρόσχημα θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας για όσους την εκτελούν. "Σύγκλιση" των "εταίρων" για το "δανεισμό υπηρεσιών και εργαζομένων"!
  • Συμφωνία για προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και ανάπτυξη μέσα από αυτά όλου του φάσματος της πολιτικής που επιβάλλει η κυβέρνηση για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Χρόνος εργασίας: Αν και αφαιρέθηκε από το κείμενο, καταγράφεται σε παράρτημά του η συμφωνία όλων για "επαναρύθμιση" του χρόνου εργασίας. Κυβέρνηση και ΣΕΒ ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα, ενώ η ΓΣΕΕ αποδέχεται "διευθέτηση", προωθώντας το "35ωρο" χωρίς μείωση αποδοχών, με αποτέλεσμα να ακυρώνει το αίτημα.

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ