Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προετοιμάζουν τους αγώνες οι αγρότες

Συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ανακοίνωση - καταγγελία από τους διωκόμενους αγρότες της Θεσσαλίας

Μέτρα για το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων συζήτησε, σε συνεδρίασή της προχτές βράδυ, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών της Θεσσαλίας "κλείστηκε" για τις 5 Δεκέμβρη - μέρα που εκδικάζεται η αγωγή του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας εναντίον των μελών της ΠΑΣΕ και άλλων αγροτών, με την οποία ζητούν 1,7 δισ. δραχμές ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη τους στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων - όταν θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγώνων της αγροτιάς.

Εξάλλου, σε συνεδρίαση των διοικήσεων των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού και της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αποφασίστηκε να διοργανωθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις που θα προετοιμάσουν το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 5 Δεκέμβρη. Οι περιφερειακές συγκεντρώσεις θ' αρχίσουν στις 22 Νοέμβρη από τα Φάρσαλα και θ' ακολουθήσουν η Αγιά,ο Τύρναβος,η Ελασσόνα,ο Πλατύκαμπος,το Ελευθέριο,το Συκούριο,ο Πυργετός,οι Γόννοι,η Κοιλάδα,οι Αγιοι Ανάργυροι κι άλλα χωριά του νομού.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για τις 19 Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται ν' αποφασιστεί νέα κινητοποίηση στα Τρίκαλα,όπου στις 29 Οκτώβρη είχε πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο αγροτών έξω από τα δικαστήρια της πόλης.

Οι διωκόμενοι αγρότες καταγγέλλουν

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση - καταγγελία τους, αγρότες της Θεσσαλίας που διώκονται ποινικά για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις επισημαίνουν:

"Η πολιτική της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους αγώνες με βιομηχανία μηνύσεων, με δίκη και καταδίκη και με δήμευση περιουσιών, αποτελεί επικίνδυνο βήμα και οδηγεί στην καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Οι αγώνες του λαού δεν είναι ποινικό αδίκημα και καμιά κυβέρνηση, αλλά ούτε και δικαστήριο δε νομιμοποιείται να φυλακίζει όσους αγωνίζονται για να υπερασπίσουν το ψωμί των οικογενειών τους, τη γη που καθημερινά ποτίζουν με ιδρώτα και αίμα και ακόμη την ίδια την αγροτική οικονομία της χώρας μας.

Οι αγώνες αυτοί γίνονται για να υπάρξει φραγμός στα αντιαγροτικά σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης, που επιχειρούν με μέτρα και κανονισμούς να ξεκληρίζουν βίαια πάνω από 500.000 μικρονοικοκυριά και να περιορίσουν τους αγρότες στο 7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της πατρίδας μας.

Αν δε χτυπηθεί τώρα αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική και ο αντιλαϊκός, αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, αύριο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για όλους τους εργαζόμενους που διεκδικούν και αγωνίζονται.

Βαριές ευθύνες έχουν, όμως, πέρα από την κυβέρνηση, και προσωπικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ενώ είχαν τη δυνατότητα με την ψήφο τους στις 21/10 να σταματήσουν τη δίωξη της αγροτιάς, προτίμησαν να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης, καταψηφίζοντας σχετική τροπολογία, γινόμενοι έτσι συνυπεύθυνοι στο δικαστικό πογκρόμ σε βάρος των αγροτών.

Αυτή τη διπρόσωπη και υποκριτική στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του νομού μας, που, όταν βρίσκονται στα χωριά ανάμεσα στους αγρότες, εμφανίζονται συμπαραστάτες τους και μέσα στη Βουλή γίνονται σκληροί πολέμιοί τους, πρέπει σύσσωμη η αγροτιά αλλά και όλος ο λαός να την καταδικάσει αποφασιστικά.

Εμείς οι υπογράφοντες αγρότες, που βιώνουμε άμεσα και προσωπικά τις επιπτώσεις από το δικαστικό διωγμό και την τρομοκρατία, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν αποφασιστικά αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.Το κύμα δικαστικής τρομοκρατίας, με τις χιλιάδες δίκες - καταδίκες και κατασχέσεις περιουσιών σε βάρος των αγροτών που αγωνίστηκαν, δε στοχεύει κύρια στην καθυπόταξη και κατάπνιξη μόνο του δικού τους αγωνιστικού φρονήματος. Στοχεύει μακρύτερα, στην κατατρομοκράτηση, μέσα από τον παραδειγματισμό της σκληρής τιμωρίας, ολόκληρου του λαού, που δέχεται την ίδια σκληρή επίθεση και λεηλασία των εισοδημάτων του και που γι' αυτό βρίσκεται σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας και προετοιμασίας.

Ετοιμάζουν το έδαφος για τη γενίκευση της επιβολής ενός καθεστώτος βίας και τρομοκρατίας ενάντια σ' ολόκληρο το λαό, γιατί γνωρίζουν πως η πολιτική της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζουν θα συναντήσει την καθολική αντίσταση του λαού. Γι' αυτόν το λόγο η δικιά μας υπόθεση των δικαστικών διώξεων και κατασχέσεων περιουσιών μας είναι εκ των πραγμάτων υπόθεση ολόκληρου του λαού και των μαζικών φορέων του.

Υπάρχει τρόπος να σταματήσει τώρα ο ολισθηρός κατήφορος στη βία και τρομοκρατία της κυβέρνησης. Είναι ο δρόμος της από κοινού αντιμετώπισης και συντονισμένης αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Καλούμε το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία με κάθε τρόπο και μέσο να καταδικάσει ενεργά τους εκφραστές αυτής της πολιτικής. Καλούμε τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση και πρακτικά μέτρα συντονισμού του αγώνα για το σταμάτημα της δικαστικής τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ