Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Ρήξη γιατρών - κυβέρνησης

Αρχισε χτες νέα πενθήμερη απεργία. Την Τρίτη η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, ώρα 11 π.μ., στο "Σωτηρία". Την Πέμπτη η περικύκλωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να ενσωματώσει βασικές προτάσεις τους στο νέο ιατρικό μισθολόγιο. Από χτες οι γιατροί κάνουν πενθήμερη απεργία, μετά από αποφάσεις της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, μετά από συνεδρίασή του, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει την "πλήρη ρήξη των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά με την κυβέρνηση". Αποφάσισε πενθήμερη απεργία μέχρι την Πέμπτη (20.11.1997) που θα γίνει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Την ώρα της συνάντησης - θα γίνει το απόγευμα - οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά θα περικυκλώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ακόμα η ΕΙΝΑΠ ζήτησε - και εξασφαλίστηκε - συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα για τη Δευτέρα το βράδυ, ώρα 8.30 μμ. Επίσης ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Την Τρίτη θα γίνει συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 πμ, όπου θα γίνει πρόταση για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Επίσης η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε πενθήμερη απεργία, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών υπήρξε "σοβαρή διαφορά απόψεων" και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τις απόψεις της για τις εφημερίες εγκυμονεί "επικίνδυνες ανατροπές του συστήματος εφημέρευσης", ενώ δεν απαντά "στα αιτήματα για περιφρούρηση του δημόσιου συστήματος υγείας". Η ΟΕΝΓΕ καλεί το υπουργείο Υγείας να πάρει θέση και να περιφρουρήσει τη λειτουργία των νοσοκομείων.

ΙΣΑ: Ο χειμώναςθα είναι "θερμός"

"Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και κυβέρνησης και η διαρκής επίταση των εντάσεων στο χώρο της υγείας, είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, έναντι συνολικά του ιατρικού Σώματος, η οποία χαρακτηρίζεται από ανακολουθίες, εμπαιγμούς και παρελκυστικές τακτικές και όχι από ειλικρινή διάθεση ριζικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους που σωρεύονται και λιμνάζουν", επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι ο χειμώνας θα είναι "θερμός".

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι το προανάκρουσμα καθολικότερων κινητοποιήσεων του υγειονομικού κόσμου, εφόσον, "όχι μόνο τα ζωτικά εργασιακά και οικονομικά ζητήματα όλων των κλάδων συναντούν την κυβερνητική ακαμψία και αναλγησία, αλλά επιπλέον απειλείται ακόμα και το ίδιο το συνταξιοδοτικό καθεστώς του, μετά την πρωτοφανή σε αυταρχισμό και αυθαιρεσία επιλεκτική κατάργηση του θεσμοθετημένου κοινωνικού πόρου".

Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτεία να ικανοποιήσει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, άμεσα, "υπερβαίνοντας μικρόψυχους λογιστικούς υπολογισμούς και τιμώντας τις ίδιες τις υποσχέσεις, τις εξαγγελίες και τις δημόσιες δεσμεύσεις της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ