Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το παιδί δεν είναι συνειδητός θύτης

Επισημάνσεις επιστημόνων για την κακοποίηση και την παραβατικότητα των παιδιών

Τα τελευταία δέκα χρόνια η παιδική εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατά 300% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα τα παιδιά στην Αμερική πηγαίνουν στο σχολείο εξοπλισμένα με στιλέτο ή ακόμα φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Τα παραπάνω τόνισε χτες η επίκουρος καθηγήτρια της Παιδιατρικής Αναστασία Κούκκου - Γεωργούλη σε συνέντευξη Τύπου της Εταιρίας Πρόληψης Κακοποίησης και Παραμέλησης του Παιδιού και της Ελληνικής Εταιρίας Γιατρών για το Περιβάλλον. "Ενα παιδί δεν μπορεί ποτέ να είναι συνειδητός θύτης. Μπορεί μόνο να είναι το θύμα της συγκυρίας του οικογενειακού και του ευρύτερου κοινωνικού του περιβάλλοντος", τόνισε η Αναστασία Γεωργούλη. Ενώ συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν ένα παιδί συσσώρευε γνώσεις βίας, χωρίς γνώσεις απόρριψης της βίας, μπορεί να μιμηθεί και να εκτελέσει βίαιες πράξεις, έτσι όπως τις έμαθε. Αρα δεν μπορεί να είναι θύτης, παρά μόνο ένας καλός μαθητής που είχε κακούς δασκάλους".

Οσον αφορά, τη σεξουαλική κακοποίηση των μικρών παιδιών, η παιδίατρος Στέλλα Τσίτουρα τόνισε ότι στο 85% των περιπτώσεων, ο ένοχος είναι γνωστός και κάποιος που το παιδί εμπιστεύεται και όχι όπως συνήθως πιστεύεται ότι είναι άγνωστος προς το παιδί. Επίσης τα παιδιά ούτε φαντάζονται, ούτε λένε ψέματα για την κακοποίηση που έχουν υποστεί, αφού στο 98% των περιπτώσεων οι μαρτυρίες αποδεικνύονται αληθινές. Επίσης, επειδή ο ένοχος είναι οικείο άτομο, η σεξουαλική κακοποίηση συνήθως επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστεί και χρόνια, κατέληξε η Στέλλα Τσίτουρα.

Ο Τ. Σαλκιτζόγλου,δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, τόνισε ότι παρατηρούνται σιγά - σιγά συγκροτημένες ομάδες ανηλίκων, ακόμα και στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά. Ειδικότερα μάλιστα, παρατηρούνται ληστείες νεαρών στα Βόρεια Προάστια, για ένα παλτό ή ακόμα και για ένα ζευγάρι παπούτσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ