Σάββατο 15 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
"Ψάξτε στις μυστικές υπηρεσίες για τρομοκράτες"

Την πεποίθησή του ότι "πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις δεν κρύβονται οι αναρχικοί, τα Εξάρχεια, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες ή κυκλώματα μέσα από αυτές", εξέφρασε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Γιώργου Μπαλάφα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Προέτρεψε δε τις διωκτικές αρχές "να ψάξουν αλλού για τρομοκράτες", υπενθυμίζοντας τη δολοφονική επίθεση που είχαν δεχτεί στη Θεσσαλονίκη οι ευρωβουλευτές του Κόμματος, Βασ. Εφραιμίδης και Ι. Θεωνάς από ακροδεξιούς, την περίπτωση δύο Αμερικανών διπλωματών που είχαν συλληφθεί με όπλα και τους φυγάδευσαν μέσα σε μια νύχτα, αλλά και το γλεντοκόπι χουντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. "Η αστυνομία - τόνισε - επικεντρώνει τις έρευνές της σε συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο και αφήνει στο απυρόβλητο την ακροδεξιά, που δεν είναι και τόσο αθώα. Ας σταματήσουμε να βρίσκουμε ενόχους εκεί που δεν υπάρχουν". Ο Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο "αξιόλογο και ευαίσθητο άνθρωπο", ο οποίος "επιλέχθηκε σκόπιμα, επειδή ανήκει σε χώρο με μη κοινοβουλευτική κάλυψη". Και κατέληξε, λέγοντας ότι "σ' αυτή την υπόθεση έχουν άμεση ανάμειξη ακροδεξιά στοιχεία και μυστικές υπηρεσίες ελληνικές και ξένες".

Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων Λεωνίδας Αυδής είπε στο δικαστήριο: "Εχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι ο Γ. Μπαλάφας δεν είναι ένοχος για τρεις λόγους: Γιατί α) έχει συμμετοχή στο λαϊκό, μαζικό κίνημα, β) διαθέτει συγκροτημένη πολιτική σκέψη και γ) υπάρχει η ωμή ανάμειξη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που σε δύο ανακοινώσεις εγκαλεί την Ελλάδα για την ποινική μεταχείρισή του".

Κατέθεσαν, επίσης, ως μάρτυρες υπεράσπισης οι Αλ. Αλαβάνος,ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Ευτ. Μπιτσάκης,καθηγητής Πανεπιστημίου, Ι. Μπανιάς,γγ της ΑΚΟΑ (αναφέρθηκαν και αυτοί στην προσωπικότητα του κατηγορουμένου και στην παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα), οι συνδικαλιστές Φωτεινή Σιάνου,Αλ. Καλύβης,Δ. Στρατούλης (μίλησαν για το κίνημα αλληλεγγύης προς τον Γ. Μπαλάφα), οι γνωστοί από ανάλογες σκευωρίες Κλ. Σμυρναίος,Ι. Μπουκετσίδης,Σπ. Κογιάννης,Ι. Φελέκης,ο πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου Κορινθίας Χρ. Δράκος,η συμμαθήτρια και παιδική φίλη του Γ. Μπαλάφα, καθηγήτρια Γυμνασίου Ζαχαρούλα Καλάρα (χαρακτήρισε την υπόθεση "φάρσα που εξελίχθηκε σε τραγωδία χωρίς κάθαρση για την οικογένεια Μπαλάφα"), ο συντοπίτης του κατηγορουμένου Γ. Καλομοίρης και οι δημοσιογράφοι Σπ. Καρατζαφέρης,Στ. Βορίνας,Ευθ. Παπανικολάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ