Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ παζαρεύει το κτήμα Τραχώνων

Παζάρια με την πολυεθνική εταιρία "ΜΑΚΡΟ" κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για μια έκταση 102 στρεμμάτων στον Αλιμο, το γνωστό κτήμα Τράχωνες, το οποίο εδώ και χρόνια η εταιρία έχει βάλει "στο μάτι", προκειμένου να χτίσει πολυκατάστημα 32.000 τετραγωνικών μέτρων!

Η υπόθεση είχε φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 1995, αφού η εταιρία ΜΑΚΡΟ είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, (101341/8108/1995), σύμφωνα με την οποία έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και του περιβάλλοντος. Τότε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είχε τροποποιήσει απόφαση του προκατόχου του Αχ. Καραμανλή (αρ. 36/8.2.1996), με την οποία παραχωρούσε στην ουσία το χώρο στη ΜΑΚΡΟ, για να χτίσει το τσιμεντένιο μεγαθήριο. Φαίνεται όμως πως κάτι... μεσολάβησε και την περασμένη Τρίτη, η εταιρία, μέσω του δικηγόρου της Πρ. Παυλόπουλου,παραιτήθηκε από την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με το αιτιολογικό ότι η εταιρία και το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται σε... "συνεννόηση για το τι θα γίνει στο χώρο"! Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η ΜΑΚΡΟ αποφάσισε να παραιτηθεί, αφού ο εισηγητής του Ε Τμήματος του ΣτΕ είχε προτείνει στο δικαστήριο την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης και την προστασία του χώρου...

Στην ουσία, λοιπόν, το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλαξε στάση και φρόντισε έγκαιρα να"καπελώσει" το ΣτΕ και τη στιγμή που εκκρεμούσε η απόφασή του - που με βάση την πρόταση του εισηγητή αναμενόταν να είναι κατά της ΜΑΚΡΟ - παράγοντες του υπουργείου βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την εταιρία για την αξιοποίηση του χώρου...

Υπενθυμίζεται ότι το 1992 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Αχ. Καραμανλής με απόφασή του είχε εντάξει στο σχέδιο πόλης τη συγκεκριμένη έκταση, με χρήση και όρους που επέτρεπαν στη ΜΑΚΡΟ να χτίσει πολυκατάστημα επιφάνειας άνω των 32.000 τ. μ. και να διανοιχτούν δρόμοι για την εξυπηρέτησή του. Κατά της απόφασης αυτής είχαν αντιταχθεί τότε οι δήμοι Αλίμου και Αργυρούπολης, ηΤοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και στην περίπτωση όμως του δήμου Αλίμου κάτι μεσολάβησε και τον Φλεβάρη του 1996 το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου ζήτησε, κατά πλειοψηφία, να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο χώρο έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (πρωτογεωμετρικοί τάφοι, ίχνη τειχών της Ακρόπολης των Ευωνυμέων) και ναοί, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ