Σάββατο 20 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Μειώνονται τα κρεβάτια της Εντατικής

Τα παράλογα μιας, χωρίς σχεδιασμό, πολιτικής στον τομέα της επείγουσας ιατρικής

Μολονότι υπάρχει τεράστια έλλειψη, πανελλαδικά, κρεβατιών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εντούτοις η διοίκηση του "Ασκληπιείου Βούλας" εξετάζει το ενδεχόμενο λειτουργίας κρεβατιών της Νευροχειρουργικής Κλινικής στη νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Η ΜΕΘ του Ασκληπιείου πρόκειται να λειτουργήσει εντός των ημερών, μετά από τρία χρόνια που κράτησαν τα έργα επέκτασης και αναδιαμόρφωσής της.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αλ. Αναστασάκης στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή που απέστειλε προχτές.

Χτες, η ΕΙΝΑΠ απέστειλε υπόμνημα στον υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη,και τον ενημερώνει, όχι μόνο για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη λειτουργία της ΜΕΘ, αλλά και για προβλήματα που υπάρχουν σε άλλους εξίσου βασικούς τομείς του νοσοκομείου. Ζητεί την άμεση παρέμβαση του υφυπουργού για την επίλυσή τους, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα διεκδικήσουν τις λύσεις με κινητοποιήσεις.

Ολα αυτά συζητήθηκαν την Πέμπτη σε γενική συνέλευση των γιατρών - μελών της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, παρουσία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Τη γενική συνέλευση απασχόλησε και το θέμα της ένταξης του νοσοκομείου στο νέο σύστημα εφημερίας. "Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες γενικές εφημερίες του νοσοκομείου και σας γνωστοποιήσαμε με υπόμνημα στις 9.9.1997, δεν έχουν βρει λύση. Αντίθετα, και νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και να οξύνουν παραπέρα την κατάσταση", τονίζει η ΕΙΝΑΠ στο υπόμνημα που απέστειλε στον υφυπουργό. Η εικόνα της λειτουργίας του "Ασκληπιείου Βούλας", που μεταφέρει η ΕΙΝΑΠ στο υπόμνημα, είναι θλιβερή και έχει ως εξής:

  • Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων, με συνέπεια να μην λειτουργούν σωστά όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και ειδικότερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού απασχολείται σε αλλότρια καθήκοντα.
  • Οι χώροι του ΤΕΠ δεν αξιοποιούνται προς όφελος των ασθενών, των συνοδών και των αναγκών της γενικής εφημερίας. Ενας χώρος του ΤΕΠ είναι κλειστός και χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς, μακριά από τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών, τη στιγμή που καρδιοπαθείς δε βρίσκουν ούτε εξεταστικό κρεβάτι. Επίσης, στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, υπάρχουν κλειδωμένες τουαλέτες, αλλά και τουαλέτες, που, ενώ έχουν κατασκευαστεί για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες.
  • Η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Επίσης, μεθοδεύεται να δοθεί τμήμα κρεβατιών της νέας Μονάδας για χρήση σε άλλο Τμήμα.
  • Η διοίκηση του νοσοκομείου προτίθεται να μεταφέρει στο ΤΕΠ και στο χώρο που λειτουργεί σήμερα η ΜΕΘ την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου. Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι η μετακίνηση της Αιμοδοσίας στη ΜΕΘ πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και εξηγεί το λόγο: "Οι χώροι που λειτουργούν οι ΜΕΘ εμφανίζουν συχνά - πυκνά πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων και ο συγκεκριμένος χώρος πρόσφατα αναγκάστηκε να κλείσει, σε προσπάθεια απαλλαγής του από ιδιαίτερα πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας, το οποίο έχει αντοχή σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά. Το ίδιο και για στέλεχος χρυσίζοντος πολυανθεκτικού σταφυλοκόκκου".
  • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, παρά την άριστη υλικοτεχνική υποδομή της, αδυνατεί να παρέχει αυτά που μπορούσε, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή που προγραμματίζονται μεγαλεπήβολα έργα πολλών δισεκατομμυρίων, μια σειρά μικρών καθημερινών προβλημάτων δεν αντιμετωπίζονται, καταλήγει η ΕΙΝΑΠ. Ενδεικτικά αναφέρει: Καζανάκια δε λειτουργούν, η περιφρούρηση του ΤΕΠ είναι ελλιπής, τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα μπροστά στο ΤΕΠ δυσχεραίνουν τη διέλευση των ασθενοφόρων.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ