Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποταγή στις αποτυχημένες συνταγές

Η παλιότερη αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ήταν η διαπλάτυνση του δρόμου ή η διάνοιξη καινούριου που θα παραλάμβανε την πλεονάζουσα κίνηση. Ομως το μέτρο αποδείχτηκε ότι ωφελούσε μόνο τους κατασκευαστές οδικών έργων, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρίες πετρελαιοειδών. Δυστυχώς και σήμερα, σε χώρες που είναι υποταγμένες στο πολυεθνικό κεφάλαιο και στο "λόμπι του αυτοκινήτου", όπως η χώρα μας, η παλιά αυτή αποτυχημένη για την πόλη συνταγή εφαρμόζεται αποκλειστικά, και τα τελευταία παραδείγματα είναι διδακτικά για όσους δεν έχουν ακόμη πειστεί.

Διάνοιξη της λεωφόρου Κηφισίας μέσα από το παλιό κέντρο της Κηφισιάς, με την πολυδιαφημισμένη μεταφορά της εκκλησίας των Αγίων Σαράντα, και καταστροφή του παραδοσιακού ιστού της πόλης, με τελικό αποτέλεσμα την ίδια ακριβώς συμφόρηση που είχε και πριν. Ανισόπεδη διέλευση της Κηφισίας στον κόμβο Κατεχάκη - και τι έγινε; Η συμφόρηση καραδοκεί στο επόμενο φανάρι του "Ερυθρού Σταυρού"!

Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά όσα και τα έργα, και έχουμε και την αθέλητη ομολογία του κυκλοφοριολόγου καθηγητή στο Πολυτεχνείο κ. Φραντζεσκάκη (που περιλαμβάνεται και γραπτή στον περίφημο φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) ότι τα οδικά έργα για την Ολυμπιάδα ευτυχώς που θα παραδοθούν σε χρήση "τις ημέρες εκείνες", ώστε να μην προλάβουν να κορεστούν και αχρηστευτούν! Κατασκευάζουμε δηλαδή έργα κόστους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων με μηδενική προοπτική, τα κατασκευάζουμε μόνο για να τα κατασκευάσουμε!!!

Υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει. Η λύση που εφαρμόζεται στις μη εξαρτημένες ευρωπαϊκές πόλεις, (και που εφαρμοζόταν πολύ πιο πριν στη Σοβιετική Ενωση και στις σοσιαλιστικές χώρες). Είναι η λύση που δίνει στις μεταφορές προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και όχι στο ΙΧ. Θυμίζω δύο ψυχρά τεχνικά στοιχεία: Κάθε μετακινούμενος με ΙΧ καταλαμβάνει 30 - 40 φορές περισσότερο χώρο οδοστρώματος - χώρια ο χώρος στάθμευσης - από εκείνον που μετακινείται με ΜΜΜ, και δαπανά 7 - 9 φορές περισσότερη ενέργεια παράγοντας και την αντίστοιχη μόλυνση με καυσαέριο.

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι (εφόσον δώσουμε προτεραιότητα στα ΜΜΜ) η σωστή επιλογή του ΜΜΜ, και εδώ έχομε μερικά ακόμη τεχνικά στοιχεία: τα λεωφορεία και τρόλεϊ, μπορούν να μεταφέρουν μέχρι, το πολύ, 3.500 - 4.000 επιβάτες ανά ώρα και κατεύθυνση, ενώ το τραμ από 3.000 μέχρι 15.000 και το μετρό από 15.000 μέχρι 60.000, ενώ το κόστος κατασκευής του τραμ είναι 10 φορές λιγότερο από εκείνο του μετρό. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σε κάθε πόλη, το βασικό δίκτυο αποτελείται από γραμμές τραμ, περιφερειακά υπάρχουν τρόλεϊ ή λεωφορεία και σε μεγάλες αρτηρίες δίκτυο μετρό ή προαστιακού σιδηροδρόμου, τέτοια δίκτυα έχουν η Μόσχα,το Βερολίνο,η Βιέννη,το Μόναχο,το Αμβούργο κ.ά. Μικρότερες πόλεις δεν έχουν ανάγκη μετρό και έχουν μόνο τραμ και στην περιφέρεια λεωφορεία, όπως ένα πλήθος γερμανικών, ελβετικών, σουηδικών κ.ά. πόλεων.

Βέβαια, παράλληλα πρέπει να λαμβάνονται και άλλα μέτρα, όπως έλεγχος των χρήσεων γης, μείωση των συντελεστών εκμετάλλευσης κ.ά., αλλά και σ' αυτόν τον τομέα, οι κυβερνήσεις, δέσμιες του κυκλώματος των μεγαλοκατασκευαστών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάνουν ακριβώς το αντίθετο, φορτώνοντας τις αρτηρίες με εμπορικές και άλλες χρήσεις που έλκουν μετακινήσεις και απαιτούν χώρους στάθμευσης, και στο φαύλο αυτό κύκλο εξυπηρετούνται τα διεθνή συμφέροντα του "auto makers lobby" και σε εθνικό επίπεδο των κατασκευαστών, των ΜΜΕ και των εμπόρων αυτοκινήτων και βενζίνης. Οσο για την πόλη και τους κατοίκους της, χορταίνουν με πανηγυρισμούς υπέρ του τραμ και του περιβάλλοντος, και κάποιες αναθέσεις μελετών για άλλοθι, που όμως είναι καταδικασμένες από την αρχή να παραμείνουν στα συρτάρια όσο δεν αλλάζει η πολιτική αυτή.

Γεώργιος Μ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ