Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ-πόρευση στον ευρωατλαντισμό

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΝ στα ζητήματα των σχέσεων με τις Βρυξέλλες, τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, τα Ελληνοτουρκικά κλπ, η στάση του κόμματος κινήθηκε από την άκριτη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών. Κάποια "κριτική", σ' ορισμένες περιπτώσεις, αφορούσε, απλώς, τις διαδικασίες είτε τις μεθοδεύσεις και την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρακτική.

Εκτός των άλλων, η ηγεσία του ΣΥΝ πλειοδότησε στη στήριξη όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και το Σύμφωνο Σημίτη - Ντεμιρέλ όπου, ουσιαστικά προωθήθηκε η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η προώθηση της αμερικανικής επικυριαρχίας σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Κι όμως, ο ΣΥΝ χαρακτήρισε "σημαντικό θετικό βήμα" για αξιοποίηση τις σχετικές εξελίξεις, φθάνοντας στο σημείο να επικρίνει τις άλλες δυνάμεις και όσους εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους!

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα αυτό έχει εγκαταλείψει κάθε αντιιμπεριαλιστική, αντιΝΑΤΟική τοποθέτηση, ακόμα και τη φραστική αντιπαράθεση για τέτοια ζητήματα. Ετσι έδωσε πλήρη κάλυψη στη συμφωνία της κυβέρνησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία, ενώ η μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο τρομοκράτη των λαών και η συμμετοχή της Ελλάδας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε βάρος των λαών που αντιστέκονται εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για τη χώρα μας. Στη βάση αυτή, η ηγεσία του ΣΥΝ έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση για συμμετοχή της στην επιχείρηση καθυπόταξης του αλβανικού λαού από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, αφού η μόνη "αντιπολίτευσή" του προς την κυβέρνηση για τις σχετικές ενέργειές της ήταν η παραίνεση, απλώς να συντονίζει τα βήματά της με την ΕΕ...

Επίσης, ο ΣΥΝ στήριξε τη Συμφωνία του Αμστερνταμ, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση και ένταση της λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης για τους εργαζόμενους με το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας", ενώ αποφασιζόταν και η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν για τον περιορισμό και την καταπάτηση ατομικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατά τα άλλα, ενώ ήδη η ηγεσία του έχει εκφραστεί θετικά για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, ο ΣΥΝ προβάλλει και αναμένεται - τη φετινή χρονιά - να συζητήσει το αίτημα για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, απλώς για... δημαγωγικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ