Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μπροστά με μετρημένα βήματα

Τη 19η Φλεβάρη, ο ιστορικός Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Χσιάο Πινγκ έσβησε στα 93 του χρόνια, από επιπλοκή και μόλυνση στους πνεύμονές του, λόγω της ασθένειας Πάρκινσον. Η χώρα κηρύχτηκε σε 6ήμερο πένθος και ιδρύθηκε επιτροπή 459 μελών για τη νεκρώσιμη ακολουθία του, στην οποία δεν έγιναν δεκτοί ξένοι ηγέτες. Την κηδεία του (25/2) παρακολούθησαν 10 χιλιάδες ειδικοί προσκεκλημένοι, ενώ ο Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των πολιτικών που εμπνεύστηκε ο Ντενγκ.

Ακολούθησε η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, χαράσσοντας την αμερικανική γραμμή πλεύσης, είπε πως "δεν υπήρξε πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα", αλλά και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων μαζικής καταστροφής και τις εμπορικές τους σχέσεις.

Το Μάρτη, στο Πεκίνο έφτασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, και ταυτόχρονα εκπρόσωποι της αεροπορικής βιομηχανίας "Μπόινγκ" πέτυχαν μια συμφωνία 675 εκατομ. δολαρίων για την πώληση αεριωθούμενων στην Κίνα.

Τον Απρίλη, η Κίνα έγινε το 78ο κράτος που υπέγραψε τη Διεθνή Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Το Μάη, στο Πεκίνο έφθτσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ. Γαλλία και Κίνα υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τη στενότερη συνεργασία τους στον 21ο αιώνα, συνήψαν συμφωνία για αγορά αεροσκαφών της Κίνας από την "Αιρμπάς", κι εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία τους σε μια ενδεχόμενη "πλανητική μονοκρατορία" από τις ΗΠΑ.

Τον ίδιο μήνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ανανέωσε το καθεστώς του πλέον εμπορικά ευνοούμενου κράτους (MFN) για την Κίνα.

Την 1η Ιούλη, η Κίνα ανακτά - κατά τη σχετική συμφωνία - το επί 156 χρόνια αποικιοκρατούμενο από τους Βρετανούς Χονγκ Κονγκ, σε επίσημη τελετή, παρουσία του Ζιανγκ Ζεμίν, του Βρετανού διαδόχου Καρόλου, του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Βρετανού απερχόμενου κυβερνήτη Κρις Πάτεν. Ο νέος κυβερνήτης, ο Κινέζος Τενγκ Σι Χουά, δήλωσε ότι θα διεξαχθούν εκλογές το 1998.

Το Σεπτέμβρη άρχισε το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την 18η Σεπτέμβρη, με την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου καθώς και την ομόφωνη έγκριση των μεταρρυθμίσεων στον κρατικό τομέα. Ο Ζιανγκ Ζεμίν διατήρησε το αξίωμα του Προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας.

Στη συνέχεια, το Νοέμβρη, ο Ζεμίν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ. Μετά από συνομιλίες του Ζεμίν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπιλ Κλίντον, οι δύο ανακοίνωσαν ότι "διαφώνησαν" σε πολλά, συμφωνώντας σε άλλα: όπως ένα συμβόλαιο 3 δισ. δολαρίων για την πώληση αμερικανικού πυρηνικού εξοπλισμού στο Πεκίνο. Υπήρξαν επίσης νέες συμφωνίες με την "Μπόινγκ" και άλλες εταιρίες. Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση επί αμερικανικού εδάφους, ο Ζιανγκ Ζεμίν, μιλώντας στην Asia Society, έκανε λόγο για πολιτικοοοικονομικά ανοίγματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ