Κυριακή 4 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Μετεκλογική πολιτική κρίση

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Η νίκη του επί 31 χρόνια Προέδρου της Κένυας, Ντανιέλ Αραπ Μόι, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ήταν "αναμενόμενη", αλλά αυτή τη φορά δεν έγινε αποδεκτή από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κατάσταση αυτή, που διαμορφώνει μία έντονη πολιτική κρίση, είναι αμφίβολο εάν θα ξεπεραστεί με ειρηνικά μέσα. Ο Πρόεδρος Μόι επιμένει στη νίκη του, αλλά δύο κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης απέρριψαν - εν μέσω κατηγοριών για νοθεία - τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέσα στις επόμενες 21 μέρες.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα προσωρινά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και απαιτούμε την επανάληψη των εκλογών εντός 21 ημερών", δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα και Μουάι Κιμπάκι. Ο τελευταίος, μάλιστα, όταν αναφέρθηκε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών, τόνισε χαρακτηριστικά: "Θέλουμε δικαιοσύνη... χωρίς να σκεφτόμαστε το όποιο κόστος".

Σύμφωνα με εκλογικά αποτελέσματα, που προέκυψαν από την καταμέτρηση ψήφων σε 170 από τις 210 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μόι προηγείται με 350.000 ψήφους έναντι του κύριου αντιπάλου του, Μουάι Κιμπάκι. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "KTN" μετέδωσε συγκεκριμένα ότι ο Μόι συγκεντρώνει 2.001.319 ψήφους έναντι 1.646.308 του Μουάι Κιμπάκι. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ο Πρόεδρος Μόι εξασφαλίζει την πλειοψηφία και μάλιστα διασφαλίζει το απαιτούμενο 25% των ψήφων σε τουλάχιστον πέντε από τις οκτώ επαρχίες της χώρας. Για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος, θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο και το 25% των ψήφων σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα KANU, του Προέδρου Μόι, φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής. Με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 170 από τις 210 περιφέρειες, το κόμμα KANU εξασφαλίζει 90 έδρες και η αντιπολίτευση στο σύνολό της 92 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ