Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Μ. Λ. Κινκγ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Φέτος οι προοδευτικές δυνάμεις των ΗΠΑ τιμούν δύο πραγματικά μεγάλους Αφροαμερικανούς αγωνιστές: Τον Πολ Ρόμπσον, αθλητή, διανοούμενο, τραγουδιστή, εξαίσιο ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, κομμουνιστή. Και τον ιερωμένο ντόκτορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που δολοφονήθηκε πριν 30 χρόνια. Αν και οι δυο ποτέ δε συναντήθηκαν, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους πάνω στους μεγαλειώδεις αγώνες του εικοστού αιώνα για ειρήνη, δουλιά και ισότητα. Ακόμα, ο καθένας στον καιρό του, αντιπάλεψε ανυποχώρητα το βάρβαρο υπερατλαντικό ρατσισμό, διασυνδέοντας αυτό τον αγώνα με την πάλη για οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη. Σ' αυτό το γραφτό, θ' ασχοληθούμε σύντομα με τον Μ.Λ. Κινγκ.

Στις 19/1, 69η επέτειο από τη γέννησή του, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, στις οποίες έγινε αναφορά στον πρωτοποριακό ρόλο του στους κοινωνικούς και άλλους αγώνες. Ηταν αυτός, τόνισαν οι ομιλητές, που ηγήθηκε, μαζί με άλλους, στο μποϊκοτάζ κατά των λεωφορείων στην πόλη Μοντγκόμερι, πρωτεύουσα της Αλαμπάμας, όπου μόνο στο πίσω μέρος αυτών των οχημάτων επιτρεπόταν στους μαύρους να κάθονται. Στις αρχές του Απρίλη 1963, αντιμετώπισε άφοβα τους αστυνομικούς σκύλους που εξαπόλυσε κατά των διαδηλωτών στο Μπίρμινγκχαμ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλαμπάμας, ο διαβόητος Επίτροπος Δημόσιας Ασφάλειας Γιουτζίν Κόνορ, περισσότερο γνωστός ως "Ταύρος", γιατί ζητούσε την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα καταστήματα (εμπορικά, εστιατόρια και άλλα).

Το ίδιο ατρόμητος στάθηκε και σε πάμπολλες άλλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, όπως για την κατάργηση των διακρίσεων στην παιδεία, την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους μαύρους, κατά του πολέμου στο Βιετνάμ κλπ., παρά τις επανειλημμένες κακοποιήσεις και φυλακίσεις του.

Αλλά, πάνω απ' όλα, πρωταρχική θέση δόθηκε, στις εκδηλώσεις αυτές στη μνήμη του, στην πορεία προς την Ουάσιγκτον στις 28/8/63 για "Δουλιά και Ελευθερία", στην οποία πήραν μέρος 250.000 άτομα. Σ' αυτήν, ο δρ. Κινγκ εκφώνησε την πιο εμπνευσμένη ομιλία του "Εχω Ενα Ονειρο", που έχει μόνιμα αποτυπωθεί στα αγωνιστικά χρονικά της αμερικανικής ιστορίας. Αυτό το όνειρό του ήταν για μια φυλετική και κοινωνική ισότητα για όλο το λαό - και πέθανε γι' αυτήν, οργανώνοντας τον τελευταίο χρόνο της ζωής του το πολυφυλετικό και πολυεθνικό "Κίνημα των Φτωχών", με το οποίο καλούσε τον τότε Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να κάνει ένα δίκαιο πόλεμο κατά της πείνας, αντί του άδικου πολέμου στο Βιετνάμ.

Ο ανυπόταχτος Μ.Λ. Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4/4/68 στην πόλη Μέμφις της ρατσιστικής πολιτείας του Τενεσί, όπου είχε πάει, για να συμπαρασταθεί στους απεργούς υγειονομικούς εργάτες, που ζητούσαν να οργανωθούν σε συνδικάτο.

Σαν δολοφόνος πιάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά κάποιος Τζέιμς Ερλ Ρέι, ο οποίος είχε παραδεχτεί αρχικά ενοχή, αλλά τρεις μέρες αργότερα ανακάλεσε την ομολογία του.

Τώρα, όπως έγραψαν πρόσφατα (23/11/97) οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", δυο ιδιωτικοί ντετέκτιβς, ο Κένεθ Χέρμαν και ο Τζον Μπίλινγκς, παρουσίασαν νέα στοιχεία που ανατρέπουν τα προηγούμενα. Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι ανέκριναν τον Λόιντ Τζόουερς, ιδιοκτήτη του εστιατορίου κάτω από το οικοτροφείο, όπου πυροβολήθηκε ο Κινγκ. Από την επαφή αυτή, είπαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας παντοπώλης με διασυνδέσεις με τη μαφία, ο Φρανκ Λιμπέρτο, τώρα νεκρός, πλήρωσε τον Τζόουερς για να προσλάβει ένα δολοφόνο - όχι τον Ρέι. Είπαν κατόπιν, ότι βρήκαν έναν τρίτο ύποπτο στη Νέα Υόρκη, ένα άτομο που πιστεύουν πως είναι ο μυστηριώδης Ραούλ, ο οποίος, όπως ισχυριζόταν πάντα ο Ρέι, τον χρησιμοποιούσε "σαν κορόιδο".

Εξάλλου, ο Ντρέκστερ Κινγκ, γιος του Μ. Λ. Κινγκ, συναντήθηκε πριν λίγο καιρό με τον Ρέι στις φυλακές του Τενεσί, όπου κρατείται, και μετά την έξοδό του, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο 69χρονος και ετοιμοθάνατος τώρα αυτός κατάδικος είναι ο δολοφόνος του πατέρα του.

Στο μεταξύ, 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του Κινγκ και ακριβώς την επέτειο της γέννησής του, ανακοινώθηκε ότι σε ένα σχολείο της πόλης Γκάντσεν της Αλαμπάμας δόθηκε το όνομα του ιδρυτή της δολοφονικής ρατσιστικής οργάνωσης"Κου Κλουξ Κλαν". Πρόκειται για τον Νέιθον Μπέντφορντ Φόρεστ, που στον καιρό του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861 - '65) ήταν στρατηγός των στρατιωτικών δυνάμεων των νότιων πολιτειών, που επιδίωκαν την απόσχισή τους από την αμερικανική συμπολιτεία.

Ενας μαύρος, μέλος του Σχολικού Συμβουλίου του Γκάντσντεν, άρχισε καμπάνια για τη μετονομασία αυτού του σχολείου. Επίσης η Ρομπέρτα Ουάτς, μια από τις δύο Αφροαμερικανίδες στο εφταμελές αυτό σχολικό συμβούλιο, έκαμε γνωστό ότι ο Φόρεστ ήταν ένας δουλοκτήτης, ένας αμόρφωτος ηγέτης της Κλαν. Τον επόμενο μήνα (Φλεβάρη), είπε, θα προτείνει στο ίδιο συμβούλιο να γίνει μετονομασία. Και πρόσθεσε: "Είχα ανακινήσει και πριν αυτό το θέμα στο Συμβούλιο. Είπαν "όχι, δεν μπορούμε να το σκεφτούμε καν". Δηλαδή, να γίνει μετονομασία.

Γύρω στα 35% των 500 μαθητών αυτού του σχολείου είναι Αφροαμερικανόπουλα.

Ο επί πολλά χρόνια επιθεωρητής των σχολείων της ίδιας πόλης, Φρεντ Τέιλορ, δήλωσε ότι ποτέ άλλοτε δε ζητήθηκε από το Συμβούλιο του σχολείου ν' αλλάξει το όνομα. Αλλά και αν είχε, είπε, δε θα γινόταν αλλαγή στο όνομα λόγω της Κλαν. Προσπάθησε, μάλιστα να εξομοιώσει την Κλαν με την οργάνωση "Εθνική Ενωση για την Πρόοδο των Εγχρωμων Ανθρώπων" (NAACP), λέγοντας ότι ο στρατηγός Φόρεστ "έχει το δικαίωμα να υπάρχει σ' αυτή την οργάνωση (την Κλαν), όπως και αυτοί οι μαύροι έχουν το δικαίωμα να είναι στην NAACP"....Στον αναίσχυντο αυτό παραλληλισμό απάντησε, πολύ σωστά, ο Αφροαμερικανός Ρόμπερτ Εϊβερι, δημοτικός σύμβουλος της ίδιας πόλης, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε η μετονομασία. "Είναι αίσχος ένα σχολείο να φέρει το όνομα ενός τέτοιου παλιανθρώπου", τόνισε.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, πόσο επιτακτική παραμένει η ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα κατά του αδιάντροπου και τυραννικού ρατσισμού, ώστε να τιμηθεί επάξιαο αξέχαστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ