Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ενα "νέο" από τα πολύ παλιά...

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-

Το φυτικό βασίλειο είναι στη διάθεση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα για τη συνέχιση της προσπάθειας μετασχηματισμού του κάποτε Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα - έκτρωμα. Ενα νέο κόμμα ιδρύθηκε (;) το "Κόζα - Ντούε", οι Δημοκράτες της Αριστεράς του Ντ' Αλέμα, όπου ένα τριαντάφυλλο (σικ) φυτρώνει στις ρίζες μιας βελανιδιάς, πλαισιωμένο από τα αστέρια της ΕΕ! Φυσικά το σφυροδρέπανο χάθηκε οριστικά, ευτυχώς δηλαδή... Ολα αυτά συντελούνται στο Μέγαρο του Αθλητισμού της Φλωρεντίας, όπου ένα τεράστιο πανό δεσπόζει στην αίθουσα και γράφει "Για την Αριστερά του 2000", προσπαθώντας να πείσει τους 1.800 συνέδρους και τους 600 δημοσιογράφους που παρακολουθούν το Συνέδριο ότι κάτι νέο πρόκειται να γεννηθεί... μάλλον κάτι πιο μεγάλο σε όγκο, αλλά όχι διαφοροποιημένο από το δοκιμασμένο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα της δεκαετίας του '80. Οπως λέμε PDS ή Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή ΠΑΣΟΚ...

Το μετακομμουνιστικό Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς γυρίζει σελίδα. Από το βήμα του συνεδρίου της Φλωρεντίας, την Πέμπτη, πρώτη μέρα των εργασιών, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα ζήτησε από τις αριστερές δυνάμεις της Ιταλίας, και κυρίως τους σοσιαλιστές, να "πετάξουν με την καρδιά τους πέρα από τα εμπόδια της διαίρεσης για να οικοδομήσουν μαζί την Αριστερά του 2000". Ο γραμματέας του ΔΚΑ στην εναρκτήρια ομιλία του διατύπωσε τους λόγους που επιβάλλουν σήμερα τη συσπείρωση της Αριστεράς, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης μέσα από τον εκσυγχρονισμό της! Μια συσπείρωση, η οποία - όπως διευκρίνισε ο ίδιος - δεν αντιτίθεται στον κεντροαριστερό συνασπισμό της "Ελιάς", αλλά έχει στόχο να τον ενισχύσει! Φυσικά θα ήταν περιττό να τονίσουμε ότι η "Ελιάς" καλοβλέπει αυτή την κίνηση Ντ' Αλέμα, μία κίνηση που ευελπιστεί να απομονώσει και άλλο την Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Ο Ντ' Αλέμα χάραξε το περίγραμμα του νέου πολιτικού σχηματισμού. Μιας πλουραλιστικής ιταλικής αριστεράς που ανήκει στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία, όπως τόνισε, είναι μια και μοναδική. Με την τελευταία αυτή απάντηση αναφέρθηκε σαφώς στον Τόνι Μπλερ και στην πρόσφατη πρότασή του για μια Διεθνή των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, την Παρασκευή, το λόγο πήρε ο πρώην γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Ακίλε Οκέτο,ο άνθρωπος που ξεκίνησε τη μετάλλαξη του ΙΚΚ και ίδρυσε το ΔΚΑ. Ο Οκέτο πραγματικά τα είπε "έξω από τα δόντια" στον Ντ' Αλέμα: "Εχουμε ακόμη καιρό να αποφύγουμε μια ψευτοαφετηρία της συντακτικής φάσης. Δεν είναι ακόμη σαφή ούτε η μνήμη ούτε το σχέδιο. Ας το σκεφθούμε καλά. Ας κάνουμε πιο ρευστή την οργανωτική φάση για να επιτύχουμε μια αληθινή συντακτική φάση". Δεν έλειψε να επικρίνει δριμύτατα το σχέδιο της "Κόζα 2", ζητώντας να επαναπροσδιοριστεί με συνέπεια η πορεία της "καμπής" του 1989, αντιμετωπίζοντας "μια εννοιολογική επανάσταση" και επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιαστεί σε ένα χρόνο στο συνέδριο του '99, με ένα νέο ρεύμα στους κόλπους του νέου πολιτικού σχηματισμού που το βάφτισε "Σχέδιο της νέας αρχής".

Πάντως, η καθημερινή εφημερίδα "Κοριέρε ντέλα Σέρα" με πολύ εύστοχο τρόπο χαρακτήρισε το Συνέδριο της Φλωρεντίας "ναυπηγείο", όπου κάτι γεννιέται χωρίς να γεννά όμως πολιτικά, ιστορικά, πολιτιστικά, ούτε καν ιδεολογικά ερωτηματικά...

Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ