Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
"Ανακατωσούρα" για την εκλογή Προέδρου

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Μια πιθανή διέξοδος για την πολιτική και συνταγματική κρίση που απειλεί τη χώρα - εξαιτίας της μη εκλογής από το Κοινοβούλιο νέου Προέδρου της Δημοκρατίας - διαφαίνεται με την αιφνιδιαστική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μεσιάρ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την πρόταση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, Τιμπόρ Καμπάζ, μια μέρα μετά την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης την Πέμπτη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να αποφασιστεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθείαν από το εκλογικό Σώμα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Μίχαελ Κόβατς, - του μένουν δύο μόλις βδομάδες στο ύπατο αξίωμα της χώρας - θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει αν θα αποδεχτεί τη θέση της αντιπολίτευσης και θα συγκατατεθεί για το δημοψήφισμα ή θα προσπεράσει την πρόταση και τελικά η λύση να δοθεί στο Κοινοβούλιο. Η Σλοβακική Βουλή έχει αποτύχει δύο φορές να εκλέξει Πρόεδρο και η επόμενη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 5 του Μάρτη, πέντε μέρες μετά τη λήξη της θητείας του Κόβατς.

Το προηγούμενο έτος, που είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, είχε ανασταλεί μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης η διεξαγωγή του δεύτερου σκέλους του δημοψηφίσματος για την κατευθείαν εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εκλογικό Σώμα. Το δημοψήφισμα συνολικά είχε καταστεί τελικά άκυρο, καθώς λιγότερο από το 10% των εκλογέων πήραν μέρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ