Κυριακή 15 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

(του ανταποκριτή μας

Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Οι θρασύτατες πολεμικές απειλές της Ουάσιγκτον κατά του Ιράκ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στις ΗΠΑ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, 54 καθολικοί επίσκοποι έστειλαν στον Πρόεδρο Κλίντον επιστολή, με την οποία τον καλούν να άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας αυτής, να μην προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια και να επιδιώξει μια διπλωματική λύση. Ορισμένοι, μάλιστα, κήρυξαν απεργία πείνας, ενώ ο επίσκοπος του Ντιτρόιτ, Τόμας Γκάμπλετον, ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στη λαϊκή διαδήλωση, μ' αυτό το αίτημα, έξω από το Λευκό Οίκο.Στην επιστολή τους, οι επίσκοποι διαμαρτύρονται για το ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα εκατομμύριο Ιρακινοί, περιλαμβανόμενων 600.000 παιδιών, πέθαναν από πείνα και ασθένειες αφότου επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - κατ' επιταγή των ΗΠΑ - ο οικονομικός αποκλεισμός το 1990. Και ζητούν συνάντησή τους με τον Κλίντον, για να συζητήσουν "την έκταση της φοβερής κατάστασης στο Ιράκ".

Πριν λίγες μέρες, 50 περίπου παράγοντες, που αντιπροσώπευαν πολλές ειρηνιστικές οργανώσεις, συναντήθηκαν στο κτίριο των Ηνωμένων Μεθοδιστών στην Ουάσιγκτον, για ν' ακούσουν συναδέλφους τους, που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Ιράκ, και να μιλήσουν κατά της επικείμενης αμερικανικής επιδρομής. "Ετοιμαζόμαστε όλοι για τη διαδήλωση της 12/2 έξω από το Λευκό Οίκο", δήλωσε η Ιντίθ Βιλαστρίγκο, αντιπρόσωπος της μαχητικής οργάνωσης "Γυναίκες Απεργούν για την Ειρήνη".

Από την πλευρά του, το "Πίπλις Ουίκλι Ουόρλντ", όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, σε κύριο άρθρο του με τον τίτλο "Οχι πόλεμο για το Πετρέλαιο", προειδοποιεί:

"Οι ΗΠΑ προχωρούν προς έναν πόλεμο κατά του Ιράκ. Τα θύματα θα είναι αθώοι Ιρακινοί, που έχουν υποστεί το βαρύτερο πλήγμα κατά τον εφτάχρονο αποκλεισμό, ο οποίος έχει επιφέρει το θάνατο σε ένα εκατομμύριο Ιρακινούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα κάμουν την επίθεση αυτή μονομερώς, παρά την εναντίωση στη χώρα μας, σε αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν νέες πυραυλικές πολεμικές κεφαλές που φτιάχτηκαν από ραδιενεργό υλικό για να επιτευχθεί βαθύτερη διείσδυση - ένα επικίνδυνο βήμα προς το πυρηνικό όριο.

Το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΟΗΕ και να διαλύσει τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ Χουσεϊν ώθησε την περιοχή προς τον πόλεμο σαμποτάροντας την προσπάθεια επιθεώρησης από τον ΟΗΕ. Ζητούμε τη διάλυση όλων των γενοκτονικών όπλων σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των αμερικανικών αποθεμάτων. Η κρίση αυτή επιβάλλει μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις, όχι τελεσίγραφα και μια σπουδή προς τον πόλεμο.

Υπάρχει μαρτυρία, ότι η κυβέρνηση Μπους παρέσυρε τον Χουσεϊν να επιτεθεί στο Κουβέιτ για να δοθεί ένα πρόσχημα για τη "θύελλα της ερήμου" το 1990. Τότε, καθώς οι Ιρακινοί υποχωρούσαν, ο Μπους διέταξε ένα σταμάτημα, για να δοθεί χρόνος στην ανακτορική φρουρά του Χουσεϊν να συντρίψει μια μαζική εξέγερση τον ιρακινών δημοκρατικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να παραμείνει ο Χουσεϊν, παρά να επιτραπεί σε μια δημοκρατική κυβέρνηση να πάρει την εξουσία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πλούτο του ιρακινού πετρελαίου για τη βελτίωση της ζωής του λαού. Το πραγματικό κίνητρο της πολεμικής τάσης των ΗΠΑ, τότε και τώρα, είναι να εξασφαλίσει έλεγχο στα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ".

Και καταλήγει το άρθρο:

"Ο ιρακινός λαός αξίζει την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του για δημοκρατία, ειρήνη και εθνική κυριαρχία. Σταματήστε τον αμερικανικό βομβαρδισμό. Τέλος στον αποκλεισμό!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ