Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθωώθηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ για τα πτυχία μουσουλμάνων αποφοίτων

Αθωώθηκαν πανηγυρικά χτες από το Α Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ Εμμ. Κωνσταντινίδης,τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Κ. Δημόπουλος,Π. Γεωργακόπουλος,Διον. Ιθακήσιος και οι νομαρχιακοί υπάλληλοι Αναστασία Αναστασοπούλου,Ιω. Τσαντίρης και Δέσποινα Γαλατσάκου,οι οποίοι κατηγορούνταν, μετά από μήνυση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής, για "παράβαση καθήκοντος", σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων δύο Ελλήνων μουσουλμάνων από την Κομοτηνή αποφοίτων τουρκικού πανεπιστημίου, των Χαβούζ Αλή Ερτζάν και Σαρή Σακάλ Ισμαήλ.Προτείνοντας την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δε στοιχειοθετείται αντικειμενικά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν νομότυπα τόσο στην ισοτιμία των συγκεκριμένων πτυχίων, όσο και στην υποβολή των δύο πτυχιούχων φαρμακοποιών σε πρόσθετες εξετάσεις για την αντιστοιχία των πτυχίων τους με τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι κακώς αναγνωρίστηκαν τα πτυχία των μουσουλμάνων αποφοίτων, γιατί υπήρχαν στους φακέλους τους μεταχρονολογημένα απολυτήρια λυκείου της Αγκυρας. Ωστόσο, οι υπόλοιποι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ Θεόδ. Λιανός,κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι το απολυτήριο Λυκείου δεν είναι από τα επίσημα έγγραφα που απαιτούνται για την αναγνώριση τίτλου πανεπιστημιακών σπουδών και ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με μοναδικό κριτήριο να κάνουν καλά τη δουλιά τους.

"Πού είναι ο δόλος; Πού είναι η παράβαση καθήκοντος; Εγκαλούμαι για πράγματα ανυπόστατα", είπε στην απολογία του ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, αμφισβητώντας και τα περί μεταχρονολογημένων απολυτηρίων. "Κάναμε το καθήκον μας έντιμα και σωστά, χωρίς να έχουμε πρόθεση να μειώσουμε κανέναν", "εμείς κρίναμε μόνο τους τίτλους σπουδών", "ήταν ισότιμα τα πτυχία", "υπήρχε η σφραγίδα της Χάγης", "δεν υπήρχε απολύτως καμιά παρατυπία", επισήμαναν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ο γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ Ν. Φακιρίδης δήλωσε στο "Ριζοσπάστη" αναφορικά με την υπόθεση αυτή: "Γίνεται ένα παιχνίδι από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Κομοτηνής για καθαρά συντεχνιακά συμφέροντα. Ο σύλλογος εξακολουθεί να βάζει εμπόδια στη λειτουργία των φαρμακείων μουσουλμάνων φαρμακοποιών. Αρνείται να τους εγγράψει ως μέλη του. Υπάρχει και σχετική Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματός μας Στ. Παναγιώτου και Μπ. Αγγουράκη στη Βουλή. Η τακτική αυτή, αν συνεχιστεί, είναι δυνατό να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα. Στα πλαίσια αυτής της τακτικής εντάσσεται και η δίκη, που ευτυχώς έληξε με την αθώωση των κατηγορουμένων. Ευελπιστούμε να αλλάξει την τακτική της η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου για το καλό και το συμφέρον των ίδιων των φαρμακοποιών, αλλά και των εργαζομένων γενικά της περιοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ